Ejnye, Will Smith, de azért ne csüggedj!

Admin Filozófia, Hírek, Kiemelt

Ezt mondanám a pofozkodó színészkirálynak ‒ ha kíváncsi lenne a véleményemre.

Az úgy volt, hogy 2022. március 27-én tartották az Oscar-díj átadó ünnepséget. A meghívottak sorában felesége oldalán ott ült Will Smith, aki a legjobb férfi főszereplőnek járó szobrocskát volt hivatott átvenni.

A műsor konferansziéja, Chris Rock komikus egy ízléstelen poént sütött el Smith feleségének kopaszságáról – aki autoimmun betegsége miatt kényszerült levágatni a haját. Will Smith erre felsétált a színpadra, és határozottan pofon vágta a műsorvezetőt.

Az eset hatalmas port vert fel a világsajtóban. A két híresség nyilvánosan bocsánatot kért egymástól. Will már másnap egy nyilvános levélben elfogadhatatlannak és megbocsáthatatlannak nevezte saját tettét, amely nem tükrözi, hogy milyen emberré szeretne válni. Önként lemondott filmakadémiai tagságáról, ahol nem sokkal ezután azt a döntést is hozták, hogy tíz évig nem vehet részt Oscar-átadókon és más rendezvényeiken. A későbbi hírek szerint a sztárt erősen megviselték a történtek, és elvonult egy előkelő rehabilitációs klinikára, hogy összeszedje magát.

Kedves Will! A Forbes magazin szerint a 2010-es évek során te váltál a legnagyobb mozisztárrá. A Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb embere közé sorolt. De azt is tudom rólad, hogy spirituálisan érdeklődő, önmegvalósításra törekvő ember vagy. Jó kapcsolatot ápolsz például Jay Shettyvel, aki a világ egyik legnépszerűbb motivációs trénere, és tudásának jelentős részét az indiai védikus írásokból merítette. Engedd meg nekem ‒ ugyanezen írások gyarló követőjének ‒, hogy néhány észrevételt és javaslatot fogalmazzak meg számodra.

Ahogy bocsánatkérő leveledben írod, érzelmi felindulásból pofoztad fel Chris Rockot. Azóta bizonyára már tudod, hogy a szóbeli sértésre legfeljebb szóban szabadott volna válaszolnod. Az érzelmi felindulásod érhető, de az arculütés túlzó reakció volt a részedről, ami dühből fakadt. Sríla Prabhupáda, az egyik leghíresebb indiai lelki tanító ezt írja a Bhagavad-gítá 16.1-3 verseinek magyarázatában: „Béketűrőnek kell lennünk még akkor is, ha fel akarnak bosszantani bennünket, mert ha méregbe gurulunk, a düh beszennyezi az egész testet. A düh a szenvedély kötőerejének és a vágynak a terméke, ezért óvakodnia kell tőle annak, aki eljutott a transzcendentális szintre.”

Egy műsorban ‒ Jay Shettyvel beszélgetve ‒ elmondtad, hogy mélyen tanulmányozod a különböző vallások iratait, így a Bhagavad-gítát is. A díjkiosztón egy szerencsétlen perc erejéig a düh hatalmába kerített téged. Ez azért van, mert különbség van aközött, hogy elméletileg értjük a spirituális tanításokat, és aközött, hogy a való életben alkalmazni is tudjuk őket. Ezt a szakadékot lelki gyakorlatok kitartó végzésével lehet áthidalni. Például a rendszeres mantraismétlés tisztító hatással van az elménkre, és így a harag, a mohóság, az irigység és más alacsonyrendű késztetések egyre kevésbé tudnak hatással lenni ránk. Nem elég csak olvasni, ismerni a szentírásokat – hatékony, rendszeres lelki tevékenységekre van szükség a megtisztulásunk, lelki fejlődésünk érdekében.

Neked, mint világhírességnek hatalmas a felelősséged. Krisna azt mondja a Bhagavad-gítában: „Bármit tegyen egy nagy egyéniség, a közönséges emberek a nyomdokába lépnek, és bármilyen irányadó mértéket szabjon meg saját példájával, az egész világ követi őt.” (3.21) Vagyis a nagyközönség hajlamos a híres emberek példáját követni. A sajtóban most sokan vádolnak téged, hogy a példádat látva az átlagemberek is könnyen dönthetnek úgy, hogy ököllel szereznek érvényt az igazuknak.

Nagyon jó, hogy alázatos hangvételű levélben bocsánatot kértél, méltósággal elfogadtad a tetted következményeit, és felhívtad rá a figyelmet, hogy az erőszak mérgező, és nincs helye a szeretet világában. De a hátralévő életedben minden lehetséges módon nyomatékot kell adnod ennek a kijelentésednek, hogy ellensúlyozd az alkalmi hibádat.

Mindannyian követünk el hibákat az életben, és nem tudjuk ezeket utólag eltörölni. De rajtunk múlik, hogy tanulunk-e belőlük, és hogyan lépünk tovább.

Mit tehetsz ezután? Rengeteget. Szívből remélem, hogy őszinteségednek köszönhetően elcsitulnak benned és körötted a hullámok, és újabb színvonalas filmekben szerepelhetsz majd. Olyan filmekben, amelyek nem csak szórakoztatnak, hanem tartalmas üzeneteket közvetítenek és az emberek lelki felemelkedését segítik. Vagyonodnak és produceri szerepednek köszönhetően is hatékonyan elő tudod segíteni ilyen filmek születését.

Jótékonysággal is tudod támogatni lelki célú, hiteles szervezetek tevékenységét, ily módon is segítve az erőszak csökkentését, mások szenvedésének enyhülését, valamint társadalmi és lelki fejlődését.

Ha képességeiddel és a rendelkezésedre álló eszközökkel a magad tisztulása és mások felemelése érdekében cselekszel, akkor az Oscar-gálás botlás végül csak egy figyelmeztető inspirációvá válik a számodra, amely előrelendített a spirituális önmegvalósítás és mások segítése felé vezető utadon. Hozd ki a lehető legjobb eredményt az elkövetett hibádból!

Jay Shetty motivációs előadó és Will Smith – még a pofon előtti időkben lezajlott – sziporkázó, lelki témájú beszélgetését (magyar felirattal) itt tekintheted meg.

Īśvara Kṛṣṇa Dāsa