Energia áram nélkül – jó tanácsok Krisna-völgyből

Admin Hírek, Kiemelt

Küszöbön az átállás ideje, amikor arra kényszerülünk, hogy alternatív megoldásokkal helyettesítsük háztartásunk energiaforrásait. Az alábbi részlet a Beszélgetések az önellátásról című könyv második kötetéből származik, mely többek között bemutatja a Krisna-völgyi gyakorlatot, és tanácsokkal szolgál arra vonatkozóan, hogyan valósítható meg mindez egy önálló háztartásban.

„(S.A) Krisna-völgyben az áramtermelés sziget-üzemmódban történik, az országos hálózattól függetlenül. Minimálisra igyekszünk szorítani az áramhasználatot, illetve elválasztjuk a közösségi (közös épületek, iroda) és a családi felhasználást. A közösségi felhasználást illetően elsődleges szempont a törvényileg kötelező adminisztratív feladatoknak, illetve a konyhával kapcsolatos előírásoknak való megfelelés. (…)

Régóta célunk a megújulókra való átállás, közülük a nap- és szélenergiát választottuk. Szó van a növényolaj felhasználásról, a szerves trágyából való biogáztermelésről is, illetve az ökrök erejének az áramtermelésben, vízhúzásban való alkalmazásáról, de ezek még a jövő kérdései nálunk. (…)

A háztartások áramtermelésére mindvégig kizárólag megújuló energiaforrásokat használtunk, és kezdettől fogva törekedtünk a központi, dízel-felhasználó rendszer takarékossá tételére. A környezetszennyező és drága dízelolaj helyett folyamatosan növeljük a nap- és szélenergia felhasználásának arányát. Mára eljutottunk odáig, hogy ha süt a nap, egyáltalán nem kell bekapcsolnunk az aggregátort. (…)

Krisna-völgyben a családi házakban a napelemek által termelt áramot a világításhoz használjuk fel, illetve néhány család a háza melletti kútban lévő szivattyút működteti vele. (…) Ha napelemmel működik a kútban a szivattyú, akkor akkumulátor sem kell feltétlenül hozzá. Ebben az esetben csak akkor fog működni, amikor kisüt a nap. Ez a legegyszerűbb rendszer, ami egy napelemből, egy töltésvezérlőből és a szivattyúból áll. (…)

(K.A) Ha napelemes a rendszerünk, akkor le kell-e mondanunk a nagyfogyasztók – hűtőszekrény, elektromos tűzhely, mosógép, villanybojler – használatáról?

(S.A) Ami hűt és ami fűt, az nagyon sok energiát fogyaszt. Az automata mosógép viszi el a pálmát. Ha ezeket a nagyfogyasztókat nélkülözni tudjuk, akkor anyagilag is nagyon megéri a napelemes rendszer kiépítése. Ha kézzel mosunk, és nem használunk hűtőszekrényt, hanem kamrában, pincében tartjuk a hűtendőket, akkor hamar megtérül a rendszerünk ára.”

Hány wattot tudunk előállítani egy napelemmel? Milyen feszültségű rendszerre van szükség a háztartásokban? Hogyan érdemes nekikezdeni a házi napelemes rendszer kiépítéséhez? Milyen alkatrészekre lesz szükség és milyen költségekkel kell számolnunk? Miből áll egy házi szélgenerátoros rendszer, milyen típusai léteznek. mennyibe kerül és mennyi az élettartama?

Ilyen és hasonló kérdésekre ad választ a „Beszélgetések az önellátásról” című kötet második része, mely a többi részhez hasonlóan a fenntarthatóság különféle aspektusaival foglalkozik, többek között az energiaellátás és energiagazdálkodás kérdéskörével is.

Megrendelheted Krisna-völgy webáruházából egyenként, vagy csomagban:

(Lead fotó: Kunjabihari dd.)