Gaura-Purṇimā: A Kegy Avatárja elhozza a lelki megvalósítás legkönnyebb és legeredményesebb módját

Fodor Filozófia, Hírek

kali-kāle nama-rūpe kṛṣṇa-avatāra
nama haite haya sarva-jagat-nistara

A fentebb idézett vers a Caitanya Caritámritából származik, a csodálatos szentírásból, amely Kṛṣṇa ötszáz évvel ezelőtt megjelent inkarnációjának, a Kegy Inkarnációjának életéről szól, Śrīla Krisnadas Kavirāja Goswami tolmácsolásában. A vers fordítása pedig így hangzik:
„Ebben a jelenlegi Kali-korban, a nézeteltérések és képmutatás korában, az Úr Szent Neve, a Hare Kṛṣṇa mahā-mantra māga Kṛṣṇa inkarnációja. Ha egyszerűen csak énekeljük a Szent Nevet, közvetlen kapcsolatba kerülhetünk az Úrral. Bárki, aki így cselekszik, minden bizonnyal felszabadul.”

Azért választottam a fenti verset, hogy illusztráljam Caitanya Mahāprabhu (Gaurāṅga, a Kegy Avatárja) alászállásának jelentőségét, mert manapság rengeteg spirituális és lelki kereső próbálja megtalálni azt az utat, tevékenységet és csoportot, amely megadja számára azt az elégedettséget, amelyet nem képes fellelni az őt körülvevő mátrixban. A közvetlen életterünkben tapasztalható járványok, háborúk, vagy egyszerűen csak a fogyasztói társadalom által kínált érzékkielégítés hiábavaló kergetésének keserűsége egyre több embert fordít a spirituális alternatívák felé. De miért pont Isten Szent Neveinek az éneklés lenne a „szent grál”, hiszen annyi, de annyi más meditációs, jógikus, tantrikus, misztikus, vagy épp az agy valamiféle fizikai stimulációjából eredő módszer bontakozott ki a szemeink előtt az utóbbi években?

Ezen a ponton abszolút lényeges megértenünk két dolgot: az első, hogy a Védák elmondják, hogy már létezik egy örök, boldogsággal teli kapcsolatunk a Legfelsőbbel, így amikor a mahā-mantrát énekelve Rajta meditálunk, ezt a kapcsolatot állítjuk vissza, nem pedig valami új dolgot kell megértenünk és felfedeznünk! A másik, hogy bár sok kereső szeretne minden részletet megérteni az önmegvalósítás legteljesebb mélységéig, ami persze természetes és fontos is bizonyos szinten, mégis a tapasztalat lesz az, amely végül meggyőzi az embert! Ahogy Śrīla Prabhupāda, a Kṛṣṇa-tudat Nemzetközi Szervezetének Alapítója mondta gyakran: „ha úgy próbálod megízlelni a méz édességét, hogy kívülről nyalogatod a mézesüveget, akkor minden erőfeszítésed hiábavaló lesz!”. Magyarán, ha szeretnéd megtapasztalni, hogy a Szent Név, a Hare Kṛṣṇa mahā-mantra éneklése közvetlen kapcsolatba hoz a Legfelsőbbel, akkor ennek csak egyetlen módja létezik: ki kell próbálnod ezt az éneklést, ezt a meditációt azok társaságában, akik már művelik ezt a folyamatot! Valószínűleg találkoztál már olyan utcai Kṛṣṇas felvonulással, vagy már lehet, hogy részt is vettél benne egy rövid időre, ahol nem csak szerzetesek, hanem az utca embere is bekapcsolódott a közös éneklésbe és táncba. Azt hiszem nyugodtan kijelenthetjük, hogy a vidám mosolyok és a felszabadult tánc mindig velejárója ezeknek a tapasztalatoknak. Bár az ember azt hihetné, hogy a spirituális önmegvalósítás útja száraz és szigorú szabályokon, az elme erőltetett koncentrációján, a folyamat tudományos igényű megértésén múlik, ha egyszeren bekapcsolódsz a közös éneklésbe és táncba, azonnal tapasztalhatod a folyamat felemelő hatását! Śrīla Prabhupāda szintén sokszor hangsúlyozta, hogy függetlenül attól, hogy hiszünk -e például egy receptre felírt lázcsillapító hatásában, vagy anélkül, hogy ismernénk a legapróbb kémiai összetevőit is, a gyógyszer hatni fog, ha egyszerűen csak bevesszük.

A Hare Kṛṣṇa mantra-meditáció esetében a „gyógyhatás” azért működik, mert Kṛṣṇa, Isten, és az Ő Szent Nevei azonosak, magyarán mind Isten személye, mind a neve abszolút síkon vannak, messze túl az anyagi mátrixon. Így amikor énekeljünk, vagy csak meditációban mondjuk ezt a mantrát, akkor azonnal hatni fog, a fent leírt módon. Nincs szükség hozzá semmiféle előképzettségre, akadémiai jellegű analitikus megközelítésre, vagy egyéb spirituális jártasságra. Vallási háttértől, politikai nézettől, nemzetiségtől, bőrszíntől, akadémiai képzettségtől és minden egyéb mesterséges megkülönböztetéstől függetlenül bárki becsatlakozhat az éneklésbe és táncolásba! Ha legközelebb összefutsz a Krisnásokkal, például a szombat esténként tartott Váci utcai felvonulásukon, csak nyugodtan ugorj be közéjük és engedd, hogy a Szent Név boldogság-hullámai felülemeljenek a környező világ traumáin és nehézségein! Ennél egyszerűbb és örömtelibb spirituális tevékenységet nehéz lenne találni!

Köszönjük Caitanya Mahāprabhunak és Śrīla Prabhupādának, hogy bevezettek bennünket az önmegvalósítás legkönnyebb és legeredményesebb folyamatába!

Avadhūta Rāya Dāsa

Hare Kṛṣṇa, Hare Kṛṣṇa, Kṛṣṇa Kṛṣṇa, Hare Hare
Hare Rāma, Hare Rāma, Rāma Rāma, Hare Hare