Happy Holi! – a Színek Fesztiváljának jelentősége

Fodor Filozófia, Hírek

Holnap lesz Phālguna hónap teliholdja, amely két fontos eseményt is magában foglal, az egyik az Úr Caitanya megjelenése, a másik pedig a Holi ünnepe, amely a Dívali után a legnagyobb és egyben legvidámabb ünnep Indiában. A két ünnep kapcsolódása nem véletlen, hiszen az Úr Caitanya, aki Kṛṣṇa 15. századi megjelenési formája, Śrīmati Rādhārāṇi arany színében és szeretetteljes hangulatában jelent meg ezen a gyönyörű napon. Így egyszerre kerül az ünnep középpontjába Vrṇdāvana és Māyāpura két szent városa Indiában.
 
Holi, a Színek Fesztiválja a nevét a Holikā nevű démon elpusztításáról kapta, aki szintén rosszhírű Hiraṇyakaśipu húga volt, őt és bátyját az Úr Visṇu (Kṛṣṇa) személyesen pusztította el. Indiában máglyákat raknak a Holi kezdetekor és szimbolikusan elégetik a démont, vele együtt pedig az óévet, a telet, és minden káros hatást az előző évből. Holi idején Indiában már fantasztikus idő van. Az emberek rengeteg társadalmi eseményt, programot szerveznek, közös ceremóniát mutatnak be a családok és kedvesen megfestik egymás arcát 1-1 festéscsíkkal apuja-tálcáról, kifejezve az összetartozást és a szeretetet. Azután a családtagok ellátogatnak egymáshoz és édességgel ajándékozzák meg egymást. Holi azonban nem ér véget a családi körben való ünneplésénél, az utcára lépve festékbombákkal találkozhatnak a járókelők, főként vidéken, de gyakran a nagyvárosokban is. Holi a szeretet és a szerelem tavaszköszöntő ünnepe, amit eredetileg Kṛṣṇa és legkedvesebb Társa, Rādhā játszott. Az emberek ezt a kedvtelést elevenítik fel a „pichkarik” lövésével, vagyis a vizes színlövedékekkel. Ez a felszabadultság, az öröm pillanata, a játékba pedig mindenkit bevonnak, gyerekeket, időseket egyaránt, kifejezve, hogy minden lélek, minden élőlény összetartozik, az emberek alapvető lelki természete pedig mindig boldog és gyermeki. Valójában mindannyian a szeretetre és játékosságra vágyunk, és ezt próbáljuk megvalósítani életünkben.
 
 
Holi fontos ünnep társadalmi szempontból is, ekkor ugyanis az Indiában egyébként nagyon szigorú társadalmi szabályok néhány napra áthághatók, pl. az alkalmazott kihívhatja egy festékcsatára főnökét, de a haragosok is könnyedebben játszhatják le játszmáikat. A festékek egyébként eredendően természetes anyagokból, ételfestékből készülnek, így az amúgy több napon át tartó ünnepség után, – amelynek csúcspontja telihold napja és éjjele – a színeket egyszerűen lemossák és legfeljebb a megfestett kelméket teszik el emléknek. Holi kifejezi a tavasz sokszínűségét is, ekkor már javában virágba borul a természet az indiai szubkontinensen.
 
A Holi egyébként már majdnem 2 hete tart, hiszen Vṛndāvanāban megelőzi a Lathmar Holi játéka, amikor is Kṛṣṇa és Rādhika falujából a lakók egymás területére tévedve egymás ellen botokkal harcolnak, játékosan.
Holi alkalmából kívánunk Nektek nagyon jó egészséges, bőséget, vidámságot és főként békét, az egész világnak!
 
Fodor Kata