Gītā-jayantī ünnepe

Admin Filozófia, Hírek

Ma van Gītā-jayantī napja vagyis a Bhagavad-gītā megjelenésének ünnepe. A Bhagavad-gītāt az Úr Kṛṣṇa beszélte el, legjobb barátjának és egyben unokatestvérének Arjunának a kurukstetrai csata előtt, amely a Föld történetének egyik legpusztítóbb csatája volt, és bátran állíthatjuk, a jó győzelmét jelentette a rossz felett.
A Bhagavad-gītā az egyik legismertebb szentírás szerte a világon, a hinduk egyik legfontosabb szent könyve, mivel a Legfelsőbb közvetlen tanításait, szavait tartalmazza. A Gītā igazi jelentősége abban rejlik, hogy a mai kor emberének is érthető, persze kicsit fókuszálni, figyelni kell az olvasásakor, de nem értelmezhetetlen, elvont ősi írásról van szó, hanem egy örökérvényű és ma is hasznos műről. A Bhagavad-gītānak számos fordítása létezik, Śrīla Prabhupāda azért adta ki “Úgy ahogy van” alcímmel, hogy egy félreértésektől és mindenféle írói feltételezésektől mentes verziót osszon meg a világgal, az eredeti tanítást.

 

A Bhagavad-gītāt a történelem során hírességek forgatták: Aldous Huxley, Vivekananda, Śrī Aurobindo, az Auroville ökofalu megalapítója, de napjainkban pl. Will Smith is. Sőt politikusok tették már le esküjüket a Gītāra, így Tulsi Gabbard vagy éppen Anglia miniszterelnöke, Rishi Sūnak. A Bhagavad-gītā elbeszélésére szerte a világon tűzceremóniák bemutatásával és a Gītā összes versének felolvasásával emlékeznek a hívők. Mahātma Gandhi azt mondta, bármikor, amikor az életben problémája van, mindig a Gītāhoz fordul, felüti valahol és az megadj a választ, hiszen az Māga az Úr szava. Így is tekintenek ra szerte Indiában és a hinduk a világon, a Gītāt olvasni olyan, mintha leülnénk Isten mellé egy az életünkről szóló, mély beszélgetésre. Ha még sosem olvastad, érdemes ma beszerezni és kiváló karácsonyi olvasmány lesz belőle. Az elkötelezett gyakorlók azt is tudják, hogy Isten szava és Ő Māga nem különböznek egymástól, ezért amikor egy ilyen volumenű kötet ott van a polcodon, akkor egy kicsit olyan, mintha beköltözne a jószerencse is az otthonodba. Már maga a jelenléte is meg fogja változtatni a hely atmoszféráját, ezért szentírás. 2022-ben nem vagyunk meglepődve, hogy aggodalmak gyötörnek a saját vagy bolygónk jövője miatt. Hogy számos kérdés merül fel benned, hogy miért történnek rettenetes dolgok, míg mások miért élvezik zavartalanul az életüket. Hogy érthetetlen elsőre a karma szövevénye vagy a világ működése és célja. Hogy zavarban vagy, hogy miért rohansz, hajtasz, pörgeted magad és mégis a legtöbbször nem vagy igazából boldog. A Gītā egy kötetben választ ad ezekre a kérdésekre, tisztába teszi a dolgokat és már egészen más emberként folytatod utadat.