Gudzsarati szamósza – Változat zöldséges táskára

Admin Hírek, Receptek, Vendégváró csemegék, italok

Enyhül a nyár, gyűlnek az esőfelhők, fűszereket elő!

Hozzávalók:
300 g finom liszt
1/2 kávéskanál só
2 evőkanál citromlé
100 ml víz
225 g friss zöldborsó
3 közepes burgonya
3 kicsi sárgarépa
2 evőkanál ghí vagy növényi olaj
1 kávéskanál római kömény
1/2 kávéskanál fekete mustármag
1 1/2 evőkanál szezámmag
2 kávéskanál só
1 kávéskanál kurkuma
1 finomra vágott erős zöldpaprika
1 kávéskanál finomra reszelt friss gyömbér
3 kávéskanál cukor
1 kávéskanál garam maszala
2 evőkanál víz
ghí vagy olaj a sütéshez

A lisztbe belekeverjük a sót, majd citromos vízzel lágy, rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Félretesszük, míg a tölteléket készítjük. A felmelegített ghíben kipattogtatjuk a fekete mustármagot, beleszórjuk a római köményt és a szezámmagot, és kicsit megpirítjuk őket. Hozzáadjuk a borsót, és egy fejjel lefelé fordított fedővel lefedjük az edényt. A fedőbe kevés vizet öntünk, így kis lángon puhára tudjuk párolni a borsót. Ekkor belekeverjük a parányi kockákra vágott burgonyát és a durvára reszelt répa felét. Sóval, kurkumával, paprikával, gyömbérrel, cukorral és garam maszalával (melegítő hatású alap fűszerkeverékkel) fűszerezzük. Amennyiben szükséges, alá öntünk 1-2 evőkanál vizet, és fedő alatt addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Egy tálcára terítjük, és hűlni hagyjuk. Közben a tésztából 12 vékony lepényt nyújtunk. Hatot olajjal vagy olvasztott vajjal vékonyan, egyenletesen megkenünk, megszórjuk liszttel, majd a másik hatot ráborítjuk. Még egyszer kinyújtjuk az így kapott hat lepényt, majd langyos serpenyőben nagyon óvatosan addig melegítjük mindkét oldalukon, míg kettéválnak. Vigyázzunk, nehogy kicsit is megbarnuljanak! Így ismét 12 lepényünk lesz, melyeket kettévágva 24 félkört kapunk. Száraz konyharuhába csomagoljuk őket. Fogunk egy félkört, és kis tölcsért formálunk belőle. 3 evőkanál lisztből és vízből készített csirizzel ragasztjuk össze az érintkező széleket. A szamószát hajtogathatjuk háromszögletűre is, de a szélét akkor is érdemes szépen visszahajtással kicsipkézni.

Megtöltjük a főtt zöldségekkel, majd ráhajtjuk, és leragasztjuk a tetejét. Ügyeljünk, hogy ne maradjon rés, mert akkor sütés közben belefolyik a zsiradék, és a szamósza nehéz lesz.
Elkészítjük a többi szamószát is, majd bő ghíben vagy olajban aranybarnára és ropogósra sütjük. Paradicsom, koriander- csatnival vagy tamarind csatnival az igazi!