Káposztás kofta – karácsonyi menü másképp

Admin Gasztro, Hírek, Receptek

Az alábbi receptet Hémangi konyhájából hoztuk. Indiában a káposztaféléket pl. rizsbe sütve vagy koftának kisütve fogyasztják, ha már unalmas a hagyományos töltött káposzta és a székelykáposzta is, ez egy remek, keleties ízvilágú alternatíva lehet. A kofta indiai étel, sült zöldséggolyó, amelynek sokféle változata létezik, és amit paradicsomos szószban tálalunk. Hogy szezonálisak legyünk, most káposztából készült.

Hozzávalók:
5 dl finomra reszelt káposzta
1,5 kk őrölt római kömény
1 evk reszelt friss gyömbér vagy por
egy csipet őrölt chili
2 kk só
3-4 ek csicseriborsó liszt

A szószhoz:
3 evk olaj
2 kk római kömény
1 evk reszelt friss gyömbér
2 kk őrölt koriander
1/2 kk asafoetida
1 kk őrölt chili (ízlés szerint)
3/4 kk kurkuma
4-5 nagyobb paradicsom lereszelve (vagy 1 egész paradicsom konzerv)
1,5 kk só1,5 kk cukor
3-4 evk tejszín
egy csokor apróra vágott korianderlevél

Az étel elkészítését a paradicsomszósszal kezdjük. Egy kisebb lábosban felmelegítjük a 3 evk olajat, beleszórjuk a római köményt, és illatosra pirítjuk. Hozzáadjuk a gyömbért, tovább kevergetjük, majd beleszórjuk a porfűszereket és rögtön utána hozzáadjuk a paradicsomot. Mindegy milyen paradicsomból készítjük, addig kell főzni, míg olyan sűrű lesz, hogy szinte megáll benne a fakanál. Ha ez megvan, öntünk hozzá 1,5 dl vizet, sózzuk, cukrozzuk és forrás után 5-6 percig főzzük. Végül belekeverjük a tejszínt és a korianderlevelet, majd levesszük a tűzről.

Amíg a paradicsomszósz fő, elkészítjük a koftagolyókat. A finomra reszelt káposztát fűszerezzük, és hozzáadjuk a csicseriborsó lisztet. Ne legyen túl sok, csak ami összefogja. Belegyúrjuk a sót is, és egy sütőedényben olajat hevítünk. Diónyi méretű golyókat formázunk a masszából, és bő olajban kisütjük, mint a zöldségfasírtot. Óvatosan kell sütni, amíg az elején kap egy kis kérget, nem érdemes forgatni az edényben, mert könnyen szétesik. Amikor a golyók aranybarnák, kivesszük őket az olajból, és papírtörlőre tesszük.

Ha az összes golyó kisült, és a paradicsomszósz is megfőtt, a golyókat a szószba tesszük, végül az egészet rizzsel tálaljuk.

Recept: Hémangi, Vegavarázs.hu
https://vegavarazs.hu/