Vegetáriánus töltött káposzta – ünnepi menü a fa alá, és a karácsonyi ételosztásra

Admin Hírek, Receptek, Zöldséges főételek, sabjik

Az adventi készülődés egyik éke a töltött káposzta, amelyet vegetáriánus, vegán, sőt gluténmentes verzióban is elkészíthetünk. Az Ételt az Életért Alapítvány ünnepi ételosztásain a babgulyás és a lencsefőzelék mellett, az egyik legtradicionálisabb vendégváró menü. Igaz, a Karácsonyi Szeretetlakomán december 24-26. között, valamint más vidéki nagyvárosokban, több mint 6000 embert vendégelnek meg a Krisna-hívők. Az Ételt az Életért a világ legnagyobb vegetáriánus ételosztó szolgálata, amely csak hazánkban évente fél millió tál meleg étellel és több száz tonna tartós élelmiszerrel segíti a rászorulókat. A sorban állók éppen olyan finom, házi menüt kapnak, mint amilyet bármelyik család szívesen látna a karácsonyi fogások között az asztalon.

35 darabhoz:

1 nagy fej káposzta
60 dkg szejtán (200 sikér + 4 dl víz, fűszerek – házilag is készíthető)

  vagy
60 dkg házi sajt (5 liter zsíros tejből forralással + 2 dl valódi citromlé)

20 dkg rizs
25 dkg füstölt tofu
8 db közepes kápia paprika
3 dl passzírozott paradicsomlé
2 evk. édes anna
Só, bors, asafoetida, pirospaprika

Vágd ki a fejes káposzta torzsáját és főzd sós vízben, amíg a levelei könnyen hajlíthatóvá válnak. Egy pár csepp ecettel spórolhatsz a főzési időn. A modern gasztronómia egyre gyakrabban használja a házi sajtot és a házilag készített szejtánt, vagyis búzahúst, bármelyiket is válasszuk, az eredmény isteni. Az elkészítés pedig nem különbözik.

A rizst megmossuk és félretesszük. A szejtánt vagy a házi sajtot összetörjük, hozzáadjuk a ledarált kápia paprikákat, 1 dl passzírozott paradicsomlevet és 2 evk. “édes anna” őrleményt. A töltelékhez adagoljuk a megmosott rizst, majd sózzuk (1 tk), borsozzuk, és fűszerpaprikát (1-2 tk) is adunk hozzá. Hagyma helyett asafoetida port, vagyis hinget érdemes használni 1 teáskanállal. A tölteléknek mindenképpen nedvesnek kell lennie, mert így fog megfőni a rizs. Az ízt fokozza, ha organikus füstölt tofut adunk a töltelékhez. A házisajtos verziót 10 dkg apróra vágott dióval gazdagíthatjuk. Ezután jön a levelek töltése, amelyekről érdemes a nagy ereket levágni, hogy könnyebben hajlíthatók legyenek.

Egy nagy lábasra lesz szükségünk. Az edény aljára először a kis káposzta maradékokat összevágjuk, majd több sorba rakjuk a már megtöltött káposztákat. Felöntjük 2 dl paradicsomlével és vízzel, úgy, hogy éppen ellepje a káposztákat, további 1 kis tk sót adhatunk a főzőléhez. Fontos: Az edényben legalább 5 cm helyet hagyjunk felül, mert a káposzták meg fognak dagadni! A káposztákat egy kisebb fedővel leszorítjuk a lábason belül, erre kerül a saját fedele az edénynek. Lassú tűzön dolgozunk. A káposzta akkor van kész, amikor a felső sorból tetszőlegesen kiválasztott darab tölteléke majdnem teljesen megfőtt. A rizs még tovább fog puhulni, ezért ne aggódjunk, ha egy picikét kemény teszteléskor. A káposztákat hagyjuk az edényben kihűlni, egymáson, így szép állaguk lesz. Tejföllel, friss lepénnyel tálaljuk.

Jó étvágyat!

Ha szívesen támogatnád az Ételt az Életért ünnepi ételosztó akcióját, itt néhány kattintással adományozhatsz, jó helyre megy és több ezren várnak segítségre!
www.karitativ.hu