Ki az igazi forradalmár?

Admin Filozófia, Hírek

Gyermekkorom egyik legmeghatározóbb hőse Victor Jara, a chilei zenész, tanár, és népművelő volt, akit 40 éves korában kivégeztek politikai aktivizmusa miatt. Jara a nép által megválasztott Salvador Allende nézeteit képviselte, ám az USA vezetése mindenre készen állt, hogy csírájában elfojtson minden olyan törekvést, amely nem esett egybe hatalmi terveivel. Jarát a Chilei Stadionban megkínozták, ujjait eltörték, nyelvét kivágták, majd gúnyosan felszólították, hogy most gitározzon, most énekelje forradalmi dalait. Jara meg ilyen állapotban is megpróbálta, így az USA által támogatott Pinochet emberei agyonlőtték. Gyakran forgott nálunk otthon a Chilei dal című korong, amely Jara és más chilei zenészek számait tartalmazta és apukám sokat mesélt a történetükről, amelyek mindig könnyeket csaltak a szemembe. Elhatároztam, hogy ha nagy leszek, én is forradalmár leszek, hogy a világ végre egy szép hely lehessen! És az is világossá vált számomra, hogy a zene, a dal az, amely a legnagyobb hatással van az emberi lélekre.

Teltek az évek és a történelem órákon mindig az elnyomottaknak szurkoltam. Akár az egri várat hősiesen védő maroknyi csapatról volt szó, akár a Brit Hadsereg által agyonlőtt észak-ír békés tüntetőkről, a szívem mindig azokért vérzett, akiket sarokba szorított, vagy ledarált a rendszer. Végtelenül elszomorított, hogy egy ilyen világban élünk és kezdtem azt is megérteni, hogy ezen még a zene és a hősiesség sem segít alapvetően. Hiába halt hősi halált Jara, vagy épp Dugovics Titusz, a gonosz újra meg újra felütötte a fejét és minden kezdődött elölről. Persze a hősök mindig erőt adnak, de az is világossá vált, hogy a történelem egyre csak ismétli önmagát és az emberiség abszolút semmit nem tanul a korábbi hibákból. Hogy még öntsek egy jó adag olajat a már amúgy is égetően lángoló depressziómra, a Clash dalait hallgattam, amelyek bár átmenetileg adtak egy erős érzelmi támogatást, újra meg újra emlékeztettek a világban zajló igazságtalanságokra.  Semmi kiutat nem láttam, így – életemben talán először – útmutatásért imádkoztam.

A Védák elmondják, hogy amikor az anyagi létezés kilátástalan harcában megfáradt lélek feladja azt az elképzelését, hogy saját erőfeszítései által, Isten nélkül boldoggá válhat, Isten, Krisna elküldi hozzá a hiteles lelki tanítómestert, gurut, aki felvilágosítja az élet valódi célját illetően. Velem is ez történt. 1994 nyarán, még egy utolsó esélyt adva a zenének, két legközelebbi gyermekkori barátommal részt vettünk az Euro Woodstock (később Diáksziget) fesztiválon, hogy legalább a kedvenc zenekaraink fellelkesítsenek bennünket. De valami sokkal fontosabb történt: a fesztivál első reggelén, a sátrunkból kikászálódva, a Krisna-hívők színpadával találtuk szemben magunkat és a zene és az éneklés, ami onnan áramlott felénk, nagyon vonzó és megnyugtató volt. Olyannyira, hogy a zenekarokat, akik miatt érkeztünk, szinte meg sem látogattuk, csak szívtuk magunkba a mantrát a Krisna-sátorban. Na meg persze eszméletlen mennyiségű ételt is magunkhoz vettünk a Krisnás ételosztás során.

Evés közben hallgattuk a filozófiai előadásokat és lassan kezdett összeállni a kép: azért nem tudunk igazi békét elérni a világban, mert mindenki csak a saját önző, vagy kiterjesztett érdekeit akarja érvényesíteni, azt gondolva, hogy ő az univerzum középpontja, és hogy ez az egy élete van és ebbe kell annyi érzéki élvezetet belesűríteni, amennyit csak lehetséges. Mindenki az anyagi testével, érzékeivel, elméjével és intelligenciájával azonosul és nem érti, hogy neki, a személyiségnek, a léleknek, eredetileg ezekhez semmi köze, csupán olyan az egész, mintha felvennénk egy jelmezt és amikor szétszakad, kapunk egy másikat. Így vándorlunk életről-életre, de egyik jelmez sem mi vagyunk. A lélek, a valódi személyiség a szívben lakozik és ezt az eredeti önvalót kell megismernünk. Magunkat, eredeti helyzetünkben, jelmezektől mentesen.

Elkezdtem ennek a tudásnak a felszabadító erejét megtapasztalni és hosszú idő után először megszűnt a depresszióm. Végre megértettem, hogy mit is csinálok itt a világban, hogy miért is vagyok itt. És a zene, az ének, megint kiemelkedő szerepet kapott az életemben, de már máshogy!

A Védák elmondják, hogy a hang az, amely vagy ideköt minket az anyagi világhoz, vagy felszabadít belőle. Ha például egy romantikus dalt hallunk, akkor felébred a szívünkben a vágy, hogy a kedvesünk mellett legyünk, ha pedig felcsendül egy forradalmi induló, akkor készen állunk, hogy harcba szálljunk az ellenséggel, akár az életünk árán is. Ezek persze lesarkított példák, de a hang ereje kétségtelen, ám az anyagi felfogásban ez csak örök belső ellenségeink, a kéj, düh és mohóság megerősítésére szolgál. A Védák azt javasolják – különösen erre a szörnyű korra, amelyben élünk – hogy használjuk ki a hang hatalmas erejét és énekeljük Krisna, Isten Szent Neveit. Lelkesen el is kezdtem a mantra-meditációt, amely azt jelenti, hogy akár dallam nélkül, akár dallammal, de rendszeresen, figyelmesen meditálunk az alábbi mantrán: Haré Krisna, Haré Krisna, Krisna Krisna, Hare Hare, Hare Ráma, Haré Ráma, Ráma, Ráma, Haré, Haré. A hatás nem maradt el: fokozatosan kitisztult a kép, elkezdtem megérteni az eredeti lelki önvalómat és megértettem, hogy ez az igazi forradalom, a tudat forradalma! Ez az a forradalom, amelyre az egész világnak szüksége van! Ha megértjük, és ami még fontosabb, ha meg is tapasztaljuk, hogy Isten, Krisna, minden ember legjobb barátja és jóakarója és mi mindannyian az Ő gyermekei vagyunk, akkor valóban véget tudunk vetni a gyűlölködésnek. Az, hogy magyarnak, németnek, orosznak, amerikainak, kapitalistának, kommunistának, katolikusnak, vagy épp hindunak születünk, csaupán egy külső jelmez. A szülőföldünk – bár kedves marad számunkra – nem az eredeti otthonunk, hiszen, ha tiszta tudatban élünk, bárhol otthon tudjuk érezni magunkat. Nincs miért harcolni többé. Hazaértünk.

A valódi forradalmár tehát az, aki az Istenről és a lélekről szóló tudást másoknak is átadja! Minél többen értjük és valósítjuk meg, hogy nem az anyagi test az énünk, annál kevesebben akarunk önzően cselekedni és annál harmonikusabban tudunk együttműködni másokkal. Ha igazi forradalmat szeretnél az életedben, kezdd el a mantra meditációt és keresd az Isten-tudatos személyek társaságát!

Hare Krisna!