A lassi India-szerte közkedvelt ital, mind ízéért, mind tápértéke miatt nagyra tartják. A sós lassi elsőre kicsit bizarrnak tűnhet, de nagy megkönnyebbülést ad a hőségben. A sok izzadás miatt ugyanis nem cukorra, hanem főként sóra van szüksége a szervezetünknek. A joghurt kiválóan hűt, egy kis mentával a hatás pedig tökéletes!
Hozzávalók:
1 kávéskanál szárazon pirított és összetört római kömény
1 l joghurt vagy író
700 ml víz
3 evőkanál citromlé
2 kávéskanál só
25 g friss menta
Egy csipetnyi római kömény őrlemény kivételével valamennyi hozzávalót jól elkeverjük egy habverő vagy egy turmixgép segítségével. Poharakba töltjük, és a megmaradt római köménnyel díszítjük.
A namak lassi ízletes változatát elkészíthetjük 25 g friss mentalevél hozzáadásával. Ekkor a mentaleveleket a többi hozzávalóval együtt kb. 30 másodpercig turmixoljuk, majd poharakba téve néhány szép mentalevéllel díszítjük az italt.