Próbáld meg még egyszer! Govindadwipa szigete

Admin Hírek

Az Írországban található Inish Rath szigetet a helyi Hare Krisna közösség vásárolta meg 1980-ban és elnevezték Govindadwipának. A széles Erne folyóban elterülő sziget festői szépségű és zavartalan, a sziget 9 hektáron elterülő erdősített terület volt, amely ideális helyszínt biztosított a helyi közösségnek a lakhatásra és a hitgyakorlásra. A hideg telek és a nagyon nehéz fizikai körülmények azonban sok, igen elszánt hívőt is eltántorítottak. 2002-ben amikor már csak 15 fő maradt a szigeten el is adták azt, mivel fenntartása nagyon költséges volt, és a legtöbben városokba költöztek, hogy munkát vállaljanak.
 
20 évvel később a sziget ismét virágzik, kertjei tele zöldségekkel és gyógynövényekkel, tehenek és pávák mindenütt. A helyi közösség adományozók támogatásával vette vissza a szigetet régi álmuk megvalósításához. Gőzerővel dolgoznak az épületek renoválásán és a közművek kialakításán, noha vezetékes víz, wifi és áram már most is van. Több száz hívőt vártak Janmāṣṭamīra is, Kṛṣṇa születésnapjára Írországból, Angliából, Indiából és az Egyesült Államokból.
 
 
Manu Dāsa templomvezető szerint a meditációnak is nagyon kedvez az, hogy egy szigeten élnek, az, hogy körös körbe mindenütt víz van, segíti az elmélyülés folyamatát. A helyi hívők a farmgazdaságban dolgoznak és próbálnak a “Simple living higher thinking” elve szerint egy egyszerű, békés és önellátó közösséget létrehozni.
 
 
A szigeten meditációs programokon, elvonulásokon is részt vehetnek az érdeklődők.
 
(A The Guardian cikke nyomán, fotók: Iskcon News)