Ropogós mandulás krémes Gabi konyhájából

Admin Desszertek, Gasztro, Hírek, Receptek, Vendégváró csemegék, italok

A méltán híres krisnás mandulás krémes az egyik legelső sütemény, amelyet a Govinda éttermekben kapni lehetett a 90-es években. Számos különböző receptje létezik és olyan még nem fordult elő, hogy valaki visszautasított volna egy szelettel. 😉 Azt mondják jelenleg ez egri Govindában a legfinomabb, de a családod számára egészen biztosan a Te szíveddel-lelkeddel készített otthoni verzió lesz a befutó. Ez a fantasztikus édesség Gabi Konyhájából méltó koronája az ünnepi asztalnak! Kis kreativitással vegán verzióban sem lehetetlen.
 
“Egy nagyon kedves barátomtól kaptam meg ennek az isteni finom krémesnek a receptjét. Ráadásul tojás nélkül készíthető, de lehet még cifrázni úgy is, hogy esetleg vegán vaníliapudingot, vegán tejszínhabot és növényi tejet használunk.
Hozzávalók:
2 leveles tészta
250 g mascarpone
100 g teavaj
7 ek. cukor
3 ek. tej
3 csomag vaníliás pudingpor
500 ml habtejszín (Hulala vagy Meggle)
1 l tej 3,5-ös
2 zacskó szeletelt mandula
kevés cukor
pici porcukor
Elkészítés: Legelőször az egyik leveles tésztát megsütjük 180 fokon, előmelegített sütőben, majd hagyjuk kihűlni. Addig az 1 liter tejben megfőzzük a vaníliapudingokat, ha nagyon sűrű pici tejet öntünk hozzá, de ne legyen folyékony!
Félretesszük és hagyjuk kihűlni, jó tanács, ezt is most tanultam, hogy ha nem szeretnéd hogy “bőrös” legyen a teteje, fedd le fóliával. Tényleg szuper ötlet!
Mindeközben a tejszínünk felét verjük fel kemény állagúra, majd adjuk hozzá a mascarponét. Ha kihűlt a vaníliapudingunk, akkor ezzel a tejszínhabbal jól összekeverjük.
Kis lábosban 7 evk. cukrot, 3 evk. tejet és a vajat megolvasszuk, majd beletesszük a 2 csomag szeletelt mandulát, vigyázzunk hogy ne barnuljon be. Kicsit kevergetjük, majd félretesszük.
A második leveles tészta lapunkat kicsomagoljuk, és rákenjük egyenletesen a vajas-mandulás kencénket, majd betesszük a sütőbe és néha villával megszurkálva kisütjük szép aranybarnára. Ha kész, kivesszük és hagyjuk kihűlni.
Az utolsó fázis egyike, hogy a megmaradt fél tejszínünket külön, pici porcukorral habbá verjük. Ha ezzel is megvagyunk, jöhet a krémes összerakása.
Az alsó lapot picit nyomkodva, lelapítjuk, és kenhetjük rá a mascarponés pudingunkat, szépen egyenletesen elosztjuk. Erre rákenjük a sima tejszínhabunkat, majd újból szépen, óvatosan rátesszük a már előzőleg felszeletelt felső tésztalapunkat, kis kockákat rakunk a krémre, mert tálalásnál könnyebb lesz vágni, nem fog törni.
Semmi mást nem kell tenni a végén, csak jó sokat enni belőle, mert hamar el fog fogyni. Számomra a legfinomabb krémes, amit valaha ettem.
Próbáljátok ki! Jó étvágyat!