A Goswāmīk tanúja: Narottama Dāsa Ṭhākura

Fodor Filozófia, Hírek

November 2-án ünnepeljük a nagy szent, Śrīla Narottama Dāsa Ṭhākura eltávozási napját, aki tanúja volt a legnagyobb vaiṣṇava szentek eltávozásának és aki rendületlenül folytatta munkásságukat.

Śrīla Narottama Ḍāsa Ṭhākura (Śrī Ṭhākura Mahāśaya) egy király fiaként jött a világra, és a testén megmutatkozott egy mahāpuruṣa (emelkedett isteni személy) minden ismertető jele. A karjai hosszúak voltak, a köldöke mély, a bőre aranyszínű, gyönyörű szemei lótuszszirom-formájúak. Az iskolában śruti dhara volt (mindent első hallásra meg tudott jegyezni). Habár rövid idő alatt elsajátította a szanszkrit nyelvet és a Védák ismeretét, csak arra vágyott, hogy Kṛṣṇát szolgálhassa. Egész életében brahmacāri maradt. Śrī Lokanātha Goswāmitól kapott avatást, a śikṣa guruja pedig Śrī Jīva Goswāmī volt, aki a gauḍīya filozófiára oktatta.

Amikor Navadvīpa-dhāmába érkezett, a bhakták kifaggatták a vṛndāvanai goswāmīk egészségéről és cselekedeteiről. Miután felkereste Gaurāga kedvteléseinek helyeit a Gaura Mandalában, Narottama Dāsa Śrī Kṣetra Dhāmát (Jagannātha Purīt) is meglátogatta. Ezután felkereste a bhaktákat, és Śrī Caitanya kedvteléseinek helyszíneit Śantipurában, Śrī Khandában, Kanthak Nagarban, Ekacakrában, valamint Kheturi Ghamban.

Kheturiban Śrī Narottama Dāsa megszervezte a híres Kheturi Mahotsavát. Ez volt a legelső Gaura-pūrṇimā fesztivál, amellyel Śrī Kṛṣṇa Caitanya Mahāprabhu megjelenési napját tisztelték meg. A fesztivál alatt hat mūrtit avattak be: Śrī Gaurāga Devát, Śrī Vallabhi Kantát, Śrī Vraja Mohanát, Śrī Kṛṣṇát, Śrī Rādhā Kantát valamint Śrī Rādhā Ramanát.

Narottama Dāsa Ṭhākura számos vallásos ének szerzője, amelyek a lelki tanítómesterről, a bhaktákról, az odaadó szolgálatról, a hat Goswāmīról, Gaura-Nityānandáról és Rādhā-Kṛṣṇáról szólnak. Habár ezek a versek édes dallamokra íródtak, egyszerű bengáli nyelven, Narottama Dāsa dalai a szentírás siddhāntáját is közlik, és vallási inspirációt adnak. Leghíresebb művei a Prārthāna és a Prema-bhakti-candrikā.

yad bhakti niṣthopala rekhika iva

sparśaḥ punaḥ sparśamaṇīva yasya

prāmāṇyan evaṁ śrutivad yadīyaṁ

tasmai namaḥ śrīla narottamāya

„Újra meg újra tiszteletteljes hódolatomat ajánlom Śrīla Narottama Ḍāsa Ṭhākurának, akinek szilárd hite a Kṛṣṇának végzett odaadó szolgálatban olyan, akár egy drágakövekből fűzött nyaklánc. Érintése olyan, mint egy érintőkő, szavai pedig mint a négy Véda.”

(Gaurāga Dāsa írása)

Dalok Narottamától >>