A növényvédelem legfontosabb tudnivalói a biokertben – Krisna Kertészétől

Fodor Hírek, Krisna-völgy programajánló, Öko, Programajánló

Növényvédelem a biokertben

Ideális esetben nem kell növényvédelemmel foglalkozni, mert ha a kertünkben fenntartjuk a biodiverzitást, megfelelően társítjuk a növényeket, és nem ültetjük ugyanazt a növényt évente ugyanarra a területre, vagyis vetésforgót / vetésváltást alkalmazunk, elkerülhetjük a növénybetegségeket.

De természetesen nincs ideális eset, és fel-felbukkanhatnak a kórokozók, a különböző növénypatogén baktériumok és gombák.

Krisna-völgyben környezetbarát, biológiai módszereket használunk: a komposzttea használatával gyakorlatilag minden bakteriális és gombás betegséget meg tudunk előzni.

A komposzttea speciális termék: érett, jó minőségű komposztból készült kivonat. Hasonlóan, mintha magunknak készítenénk teát a különböző gyógynövényekből, vízzel vonjuk ki a komposzt hatóanyagait (tápelemeket, hasznos mikróbákat). Egy lényeges különbség: aktív levegőztetés / bugyborékoltatás is szükséges a folyamathoz, mivel oxigénigényes mikróbákat szaporítunk fel. Ehhez speciális eszköz is kapható pl. az Agrofuturánál. A komposztteában lévő jótékony mikroorganizmusok nagyszámú jelenléte gyakorlatilag kiszorítja a kártevő baktériumokat és gombákat. Kb. kéthetente ajánlott kijuttatni a növények felületére.

Kövesd Krisnakert Facebook oldalát további hasznos tudnivalókért! Krisna-völgyben küldetésünknek tekintjük, hogy gazdálkodási tapasztalataink megosztásával segítsünk vegyszermentes, hatékony, energiatakarékos, stabil kerteket létrehozni és fenntartani. Látogass meg minket, vegyél részt a workshopjainkon! A következő workshop szeptember 30-án lesz: Téli növénytermesztés előkészítése a biokertben >>

Hogyan védekezzünk a kártevők ellen?

A növények egészségi állapotától is függ, hogy mekkora kárt tudnak okozni a kártevők, tehát ha megfelelő gazdálkodási technológiát használunk, és vigyázunk a talajra, ellenállóbbak lesznek a növényeink. A változatos kultúra, a biodiverzitás is segítségünkre van: ha a kertünkben ragadozó rovarok is élnek, részt tudnak venni a kártevők szabályozásában.
Az egyik fő kihívást a biokertészetben a levéltetvek jelentik. Ellenük több módon is védekezhetünk:

  • Katicabogarakat vonzó növények ültetése
  • A katicabogarak a levéltetvek természetes ragadozói, csalogassuk be őket a kertbe
  • Lemosó permetezés szappannal
    Használhatunk káliszappant, de ne közvetlenül a szedés előtt
  • Wetcit – narancsolajos rovarölőszer
    Bevonja a rovarok testfelületét
  • Neem olaj
    Emulgeálószer szükséges hozzá, mert vízben nem oldódik, de kaphatók már vízoldékony készítmények is, mint pl. a
  • NeemAzal
  • A káposztafélék kártevői ellen a mechanikus védekezés a legjobb: rovarhálóval távol tudjuk tartani a földibolhákat, ormányosbogarakat, káposztalepkét és egyebeket. Érdemes egy támrendszert kialakítani a hálónak az ágyásoknál, és folyamatosan használni. A hálón átjut a fény és az eső, csak a rovarok nem. Fátyolfóliát is használhatunk, az a hidegtől is véd, de késő tavasszal már melege lesz alatta a növényeinknek.

Miért ne hagyjuk csupaszon a talajt? A maximális fotoszintézis elve a biokertészetben

A földi életünk alapja a növények által megkötött napenergia, a széndioxidból előállított szerves anyag. A fotoszintézis során létrejött anyagok egy része a gyökereken keresztül gyökérváladék formájában a talajba jut, és a talaj élőlényeit táplálja.

A változatos talajélet, a talaj mikrobiális közössége alapvető a növényeink egészsége szempontjából. Ha különböző növényfajokat és fajtákat ültetünk, a talajban élő mikroorganizmusok és rovarok sokféleségéhez is hozzájárulunk, így megvalósulhat a kártevők természetes szabályozása.

Folyamatosan legyenek élő gyökerek a talajban. A termés betakarítása után, ősszel, nyár végén mindig vessünk valamit, hogy folytatódjon a fotoszintézis, és fenntartsuk a talajéletet. Jó választás a lóbab, mustár, facélia, de használhatunk speciális takarónövény-keverékeket is.

Ezek védik és tápanyaggal gazdagítják a talajt. A tavaszi vetés előtt vágjuk le őket (kivéve ha kifagytak), és sekélyen kapáljuk bele a talaj felszínébe.

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen takarónövényeket vetünk Krisna-völgyben, és hogyan vigyázunk a termőtalajra, látogass el hozzánk! Szeptember 30-án egész napos workshopot tartunk, melynek témája a téli növénytermesztés előkészítése lesz, és az egész kertészetet bejárjuk: Téli növénytermesztés előkészítése a biokertben >>