Létkérdés Konferencia: Védikus kozmológia – A teremtés misztériuma és megértése

Fodor Budapest programajánló, Hírek, Programajánló

2023. október 5. | Haré Krisna Oktatási és Kulturális Központ – Budapest, Lehel utca 15-17, 1039

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola által szervezett védikus kozmológiai konferencia célja az, hogy átfogó képet adjon a vaisnava szentírásokban – főleg a Bhágavata-puránában – megjelenő, az anyagi- és a lelki világ felépítéséről szóló leírásokról. A konferencia öt előadásból áll, amelyek mindegyike a védikus kozmológia különböző aspektusait világítja meg.

Az első előadás (Drutakarma Dásza) a Máyápurban jelenleg is épülő védikus planetárium templomáról (TOVP) szól. A TOVP nagyszabású vízióját és jelentőségét vizsgálja, valamint, hogy hogyan jeleníthető meg a szentírásokban található komplex kozmológiai elképzelés mindenki számára értelmezhető módon.

A második előadás (Sacsi-szúta Dásza) az anyagi világ kozmológiájával foglalkozik. A védikus szövegekben megjelenő kozmikus teremtés bonyolult részleteit, a bolygórendszereket és az anyagi világegyetem többdimenziós természetét tárgyalja majd.

A harmadik előadás (Bhakti-latá Déví Dászí) a lelki világ kozmológiáját tárta fel. Elmélyül a transzcendentális lakhelyek, az isteni birodalmak és az anyagi birodalmon túli lelki dimenziók természetének leírásában.

A negyedik előadás (Ísvara Krisna Dásza) az anyagi világban jelen lévő különböző életformákra összpontosít. Az élőlények hierarchikus osztályozását, a lélek különböző fajokon keresztül vezető útját és végső célját, az anyagi létből való megszabadulást tárgyalta.

Az ötödik előadás (Gaurasundara Kripámaja Dásza) középpontjában a Virát-rúpa, a Legfelsőbb Úr kozmikus formáján való meditáció áll. Az előadás ezen meditáció szimbolikáját, lelki jelentőségét és gyakorlati alkalmazásait vizsgálja.

A konferencia egyedülálló lehetőséget biztosít a résztvevők számára, hogy betekintést nyerjenek a létezés anyagi és lelki dimenzióiba, és elmélyítsék a védikus kozmológiában esetlegesen eddig szerzett megértésüket. Célja az, hogy a résztvevőket arra ösztönözze, hogy integrálják ezt a tudást spirituális gyakorlatukba és mindennapi életükbe, elősegítve ezzel az istenivel való mélyebb kapcsolatot és az univerzum bonyolult működésének fokozott megbecsülését.

https://jogapont.hu/rendezvenyek/16-letkerdes-konferencia/