A víztartalom megőrzése kertünkben

Admin Hírek, Öko

A talaj vízmegtartó képessége párhuzamban áll a talajélettel. A talaj a szervesanyag hiányában csak kevés vizet képes eltárolni! Ha túl van művelve, fel van ásva, szántva, forgatva, nem tudja megfelelően megőrizni nedvességtartalmát, pl. egy aszályos időszakban. A talajforgatásos módszerek elkerülése már önmagában nagyon sokat segít a talaj nedvességtartalmának megőrzésében.

Az ásóvillás mélylazítás általában elegendő a talajrétegek átforgatása nélkül. Az ásóvillás lazítás hatására repedések keletkeznek a talajban, amelyeken keresztül a levegő, a nedvesség és a humusz egyes alkotóelemei is le tudnak jutni a talaj mélyebb rétegeibe. Ez jobb, mint egy mélyen tömörödött rögös talaj. Legyen ön is lusta kertész, felejtse el az ásást és kemény kerti munkákat! 

Kiszáradás elleni védelem
Ha a talajt mélyen fellazítjuk és humuszkomposzttal megtámogatjuk, akkor ezt később védeni kell majd a kiszáradás ellen. Ennek 2 fő módszere van:

  1. Intenzív ültetés, ún. ágyásos művelés: Nem egymástól független sorokban, hanem ágyásban, kifejezetten sűrű sorokban termelünk, a növények így a növekedésük során letakarják a területet, amin nőnek és védik azt.
  2. Mulcsozás: Ha erre valamiért a növény adottságai nem adnak lehetőséget (paradicsom vagy tökfélék), ott természetes mulcsot (széna, szalma, falevél, fa apríték) használhatunk vagy mesterséges mulccsal is takarhatunk, mint pl. agroszövet.

A talaj művelése során főleg domboldalon, de sík területen is, a leeső esővizet próbáljuk meg gyűjteni, ne engedjük a területről elfolyni, őrizzük meg a nedvességet. Talajlejtésre merőleges irányban gazdálkodjunk! A művelés iránya ugyanis segít megállítani az elfolyó csapadékot.