Hanumān: India szuperhőse

Admin Hírek

Ma van Hanumān jayantī vagyis az a teliholdas nap, amikor a Rāmāyaṇa eposz második legfontosabb hőse, a majomharcos Hanumān megjelent. A védikus írások szerint Hamuman egy majomarcú, nagyméretű, erőteljes, izmos alak, majom farokkal, aki Añjana és a szél félistenének Vāyunak a gyermeke. Ezért is volt lehetséges, hogy Hanumān képes volt repülni a Rāmāyaṇa eposz szerint.
Átrepült Laṅkā szigetére, hogy megnézze Sītā Devī (Rāma felesége) életben van-e és milyen állapotban van, de ő repült el a Himalájába is gyógyfüvekért Rāma testvérének Laksmannak (igazából az egész hegyet elhozta). Hanumān az odaadó hívő, szolga eszményi mintaképe, aki teljes szívéből szerette az Istenség Legfelsőbb Személyiségét Rāmāt, és hitveség, Sītā Devī, akit anyjaként tisztelt.
 
 
Hanumān az indiai gyermekek hőse is. Számos mesefilm és sorozat van életéről, amelyben gyermekkori kalandjait élvezhetik a kicsik. Hanumān pozitív hős, olyan morállal és olyan értékekkel rendelkezik, amelyek kialakítását ma is kívánatosnak tartják az indiai gyermekek személyiségében, különösen a fiúk számára. Bátor, erős karakter, akit később szinte félistenként tiszteltek, noha megnevezése mahā-vīra azaz nagy hős. Különleges képessége miatt főként a harcosok, katonák és az orvosok útmutató „védőszentjének” tartják, a Mars bolygó pozitív hatásait képviseli.
Hanumān a hindu templomokban szerte Indiában jelen van. Hanumānnak szentelt templomok állhatnak akár sikátorokban és lehetnek szoba méretűek. Hanumān testét általában erős narancsvörös színű, egy festékkel vagy konkrétan a pirosló szindúrral kenik be. Egy történet szerint egyszer ugyanis Hanumān megkérdezte Sītā anyát, hogy miért fest piros festéket hajválasztékába. Ő azt felelte, hogy férjének az Úr Rāmának ezzel hosszú életet, erőt és egészséget akar adni, úgy működik, mint egyfajta áldás és ima a feleség részéről. Hanumān ezután eltűnt a palotából és később tetőtől talpig vörösre kenve került elő. Az egész testét szindúr borította, mutatva odaadását és szeretetét az Istenség Legfelsőbb Személyisége felé. A hinduk, amikor templomban járnak gyűrűs ujjukkal megérintik Hanumān lábát és homlokukra helyeznek egy pöttyöt ebből a festékből, hogy megkapják Hanumān védelmét és áldásait, hogy maguk is ilyen odaadó hívőkké váljanak, valamint jó egészségért imádkoznak hozzá. Hanumān így az Āyurveda fontos személyisége is. A hölgyek pedig évezredek óta követik a hagyományt. A védikus, templomi esküvő során a szindúrt először a férj festi fel a feleség hajválasztékába. Ez a szindúr jelképezi, hogy a férj, mint az Úr képviselője egész életében védelmezni fogja a nőt. A nő pedig követi férjét. A hölgyek ezt követően életük végéig felfestik a szindúrt reggelente, legalább egy kis pöttyöt téve hajválasztékukba, hogy erővel és áldásokkal ruházzák fel férjüket.
Hanumān életéről és tetteiről az egyik legfontosabb himnusz, a Hanumān chalisa emlékezik meg, amelyet hinduk milliói naponta énekelnek Indiában.