Az Úr Nityānandára emlékezünk

Fodor Filozófia, Hírek

Ma van az Úr Nityānanda megjelenési napja, aki nem különbözik Kṛṣṇától, az Úr Caitanyától, hanem az Ő Örök Társa és elválaszthatatlan része. Az Úr Nityānanda a lelki erőt képviseli és a Legfelsőbb szeretetének és kegyének megnyilvánulása, amellyel az elesett lelkek felé fordul. Egy a mai napon elmondott őszinte ima többet ér minden külsődleges, látszólagos vallási cselekedetnél.

 

Śrī Caitanya legbensőségesebb társa Śrī Nityānanda Prabhu (15-16.sz.), aki a gauḍīya hagyományok szerint maga Śrī Balarāmának (Kṛṣṇa testvérének) későbbi, az indiai reneszánszban alászállt formája.
Śrī Nityānanda utazásai során sannyāsīként élt, bár soha nem fogadta el formálisan a sannyāsa (lemondott) rendet. Zarándoklata közben találkozott és formális avatást fogadott el Lakṣmīpati Tīrthától, aki a Nityānanda Svarūpa nevet adta neki és ugyanitt találkozott Lakṣmīpati kedves tanítványával, Mādhavendra Purīval, akit szintén lelki tanítómestereként tisztelt. Nityānanda Prabhu hamarosan megérkezett Vṛndāvanába, ahol végig járta Kṛṣṇa kedvteléseinek színhelyeit. Ott tartózkodása alatt a Yamunā partján álló csodálatos Sringara-vatā nevű banyanfa alatt lakott, amit később Nityānanda-vaṭának neveztek el. A Kṛṣṇától való elkülönülés eksztázisában meditálva itt kapta meg azí inspirációt, hogy induljon el Navadvīpāba és találkozzon Śrī Caitanya Mahāprabhuval (Krisna alászállt formájával), hogy együtt tudják terjeszteni a harināma-saṅkīrtanāt, a mahāmantra éneklésének folyamatát, amelyet azóta szerte a világon énekelnek.

Ekacakrā-grāmában, nem messze Nityānanda prabhu megjelenési helyétől áll Baṅkima Raya, Kṛṣṇa mūrtija, amelyet maga Nityānanda avatott be. A templom papjainak állítása szerint Nityānanda ebbe a mūrtiba merült, amikor elhagyta ezt a világot. Eltávozásának időpontja nem ismert. Nityānanda azonban mindig jelen van a lelki tanítómester formájában, hiszen a guru Nityānanda Prabhu szeretetének élő megnyilvánulása.

Vasárnap egész napos fesztivált rendezünk a Haré Krisna központban Budapesten, ma pedig Krisna-völgyben ünneplik a hívek az Úr e legkegyesebb formájának megjelenését.

Péntek este a Dhira kutirban csatlakozhatsz a Szent Név közös énekléséhez, vasárnap pedig Csillaghegyere érdemes benézni, erről infók itt: https://www.facebook.com/events/1264427127446369