Mi az, hogy elvonulás és miért szükséges a lelkünknek?

Fodor Életmód, Filozófia, Hírek, Kiemelt

Tudtátok, hogy a retreat vagy elvonulás/visszavonulás szó eredete egészen a keresztes hadjáratok idejére vezethető vissza. Habár akkor még katonai céllal használták ezt a szófordulatot ma már ha meghalljuk az biztos, hogy nem egy csata jelenik meg képzeletünkben, hanem egy békés és meditatív kép ami kiegyensúlyozottságot és harmóniát áraszt. 

Sokan nem is sejtik, hogy a visszavonulás vagy elvonulás az igazi reneszánszát éli napjainkban. 

És hiszitek vagy nem a Spirituális elvonulás a számunkra egyértelmű keleti vallásokon kívül bizony jelen van a kereszténység a zsidó és a muzulmán hit úgynevezett szúfi közösségében is. 

A lelkigyakorlatokat a keresztény egyházakban Loyolai Szent Ignác (1491–1556) terjesztette el, aki a lelkigyakorlatok című művében részletes tanácsokkal látja el azokat, akik szeretnének intenzívebb hitéletet élni. Később XI. Pius pápa 1922-ben Ignácot a lelkigyakorlatok védőszentjévé tette. Sok protestáns, katolikus és ortodox keresztény vesz részt és szervez minden évben lelkigyakorlatokat.

A meditatív elvonulások fontos gyakorlatok a szúfizmusban is, az iszlám misztikus útján. A szúfi tanító Ibn Arabi „Utazás a hatalom urához” című könyve (Risalat al-Anwār)[1] a belső utazás útmutatója, amelyet több mint 700 évvel ezelőtt adtak ki.

Vagyis ahogy olvashatjuk igazán nem újdonság az emberiség számára, de mégis oly kevesen használják ki a lehetőséget arra, hogy lelki és testi egészségük érdekében szánjanak magukra csupán néhány napot.

A keleti vallások mindig is tartottak elvonulásokat, amik jellemzően mindig egy-egy megvilágosult szerzetes vezet. Indiában is több ezer éve végeznek elvonulásokat.

De mi is az elvonulás?
Az elvonulás nem egyenlő a nyaralással, egy elvonulás alkalmával olyan gyakorlatokat és tudást sajátíthatunk el, amelyek megkönnyítik a mindennapi életünket is.

Az elvonulás egy kivételes lehetőség, hogy arra a néhány napra kiszakadjunk a mindennapi élet körforgásából, megszabaduljunk felelősségektől és minden zavaró tényezőtől, és az életünket egy teljesen új perspektívából láthassuk. Hogy újra kapcsolatba léphessünk az önvalónkkal és tisztán lássuk mi is az igazi érték az életben. 

Legyen szó tisztító méregtelenítéssel való fiatalításról vagy jógával való testi és lelki egyensúly helyreállításáról, az elvonulás azt jelenti, hogy kiszakadunk a mindennapi élet okozta feszültségei elől, és időt szánunk arra, hogy magunkra koncentráljunk. Lehetőséget kínálva az egészségesebb életmód gyakorlatainak átgondolására és elsajátítására.  Az egyéni utazók körében különösen népszerűek a csoportos elvonulások, melyeken a résztvevők hasonló gondolkodású személyekkel ismerkedhetnek meg és így egymásnak is támogatást is nyújthatnak.

Az elvonulás egy igazi ősi hagyomány
A lelkigyakorlatok a modern élet egyik elengedhetetlen gyógymódjává váltak. De ahogy korábban írtam ezek bizony egyáltalán nem újkeletűek az emberiség történetében.

Jézus például a Biblia szerint negyven napra vonult vissza a sivatagba, hogy felkészüljön és megújuljon az előtte álló útra. Hasonlóképpen, az amerikai őslakosok szellemvilágba tett utazásai is lényegében elvonulások voltak; amelyet a spirituális gyógyulás és a lelki fejlődés érdekében tettek.

Elvonulás, esély a megújulásra és az önmegvalósításra
Az elvonulás lényegében a mindennapi életünkből való kiszakadás jelenti. Szünetre vágyunk a stresszes mindennapokból a munkából vagy épp a gyermeknevelés fáradalmai gyötörnek…de lehet párkapcsolati problémák vagy személyes veszteség feldolgozása okoz problémát számunkra.

A lényeg, hogy igenis szünetre van szükségünk, egy elvonulás nem csak menekülést, hanem utat is kínál, hogy visszaszerezzük önmagunkat, hogy újra átvegyük az irányítást az életünk felett, és olyan dolgokat fedezzünk fel magunkról, amelyeket soha nem tudtunk. Akár a stresszel küzdesz, akár az életeddel kapcsolatos önbizalomhiányoddal, azáltal, hogy kilépsz a jelenlegi helyzetedből, az elvonulás egy lehetőséget kínál arra, hogy megváltoztasd a szemléletedet és a küzdelmeid kezelését.

Krisna-völgyi elvonulások, ahol békére találsz
Elvonulásaink megszervezésénél kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy csoportjaink létszáma ne haladja meg az alkalmankénti 8 főt. Fontos, hogy minden egyes résztvevővel az elvonulást vezető szakember személyes kapcsolatot tudjon kialakítani, a felmerülő kérdésekre válaszoljon és segítséget nyújtson minden résztvevő számára.

Minden elvonulásunk egyedi és gondosan megtervezett, hogy a számotokra a legtöbbet nyújtsa testi és lelki szinten egyaránt. Legyen szó irányított meditációról, csoportos jógaórákról, stresszkezelési konzultációkról vagy életvezetési tanácsadásról; nálunk megtalálod az eszközt mellyel az akadályokat leküzdheted.

Krisna-völgy egy öko farm közösség, a vaisnava tradíció legnagyobb európai központja, mely sok szeretettel vár téged elvonulásai egyikére! Gyere, és tölts el egy hétvégét velünk, mélyülj el a Krisna-völgyi életstílusban és lelki gyakorlatokban. A lélegzetelállító környezet, a gyönyörűen megépített és fenntartott templom a legnagyszerűbb hely a transzcendentális élményekhez. További információk, elvonulási hétvégék, időpontok, részletek:

Bővebben: https://elvonulas.krisnavolgy.hu/