Több százan várják idén is a krisnás Szeretetlakomát Egerben

Fodor Ételosztás, Hírek, Sajtópont

Egerben és környékén naponta 750 honfitársunk számíthat a Krisna-hívő ételosztók munkájára, a szolgáltatás minden hétköznap elérhető a rászorulóknak. December 16-án a meleg ebéd mellett, főzési alapanyagokat, valamint ünnepi finomságokat is tartalmazó tartós élelmiszercsomagot osztanak ki a nélkülözőknek. Ez lesz a 35. Ételt az Ételért Karácsonyi Szeretetlakoma.

A Krisna-tudatú hívők hitéleti munkájuk mellett nagy hangsúlyt fektetnek a karitatív munkára. Évente közel 180.000 tál meleg ételt osztanak ki Egerben és környékén az Ételt az Életért Program keretében. A karitatív munka a hívők életét is gazdagítja, hiszen a lelki tudás az emberek iránti önzetlen odaadásban és a világ szolgálatában teljesedik ki a gyakorlatban – vallják.

A kiadásokkal nem lehet lépést tartani
Az ország gazdasága 2023-ban számos kihívással nézett szembe, többek között a háború okozta gazdasági recesszióval, az emelkedő energiaárakkal és az inflációval. Ezek a tényezők jelentős hatást gyakoroltak a lakosság életére, amelyet mindenki a saját bőrén is megtapasztalt:
– Az infláció miatt a lakosság reáljövedelme, azaz a vásárlóerő csökkenő tendenciát mutatott. A bérek és a nyugdíjak reálértéke csökkent, így a lakosság kevesebbet tudott vásárolni. A KSH adatai szerint a bruttó átlagkereset az évben ~10%-kal nőtt, ez az emelkedés azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy a reálbérek növekedjenek. A nélkülözés stresszt és mentális túlterhelést is jelent a családoknak.
– Az élelmiszerek, az üzemanyag és más alapvető termékek árai is az egekig emelkedtek. A lakosságnak így többet kellett költenie a mindennapi megélhetésre, ami csökkenti az életszínvonalat. A fogyasztói árak 2023. decemberében 17,8 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, ez az inflációs ráta a legmagasabb az elmúlt 32 évben.

Az energia- és árválság a karitatív és szociális ellátó szervezeteket is kihívás elé állítja. Bár az egriek adományozói kedve a régi, a lehetőségeik már egyre szerényebbek. A szegényélelmezési programban kiosztott egytálételeket készítő Govinda étterem rezsiköltsége az ötszörösére nőtt tavalyhoz képest.

“Kimerítettük a teljes kapacitásunkat, feléltük a tartalékainkat, de a 750 rászorulót nem hagyjuk cserben! A programot a végsőkig folytatni fogjuk!” – mondja Nyolcas Olivér, az Alapítvány Egri Irodájának vezetője.

Az ellátottak közt van kisnyugdíjas, nagycsaládos és egyedül élő is, de mindannyian szociálisan hátrányos helyzetűek. Van akinek a munkanélküliség, a tartós betegség, a gyermekek iskolázási költségei, a gyógyszerkiadások, a gyűrűző adósság, egy válás és így családi krízis, vagy éppen a tüzelő megvásárlása jelent súlyos anyagi kihívást.

Karácsonyi csomagosztás Egerben
“Összejött a kellő számú önkéntes is, akik az ebédet és a tartós élelmiszereket fogják szeretettel kiosztani. Szinte minden korosztályból lesznek segítők, a gyermektől kezdve az idősebb korosztályig. Az idei Karácsonyi Szeretetlakomán a menü vegetáriánus székelykáposzta szójakockákkal, friss kenyérrel, süteménnyel. A novemberben, egy egri áruházban – a Magyar Élelmiszerbank akciójában – gyűjtött mintegy 1.200 kg tartós élelmiszer adomány is kiosztásra kerül. Ezt persze kiegészítjük további élelmiszerekkel. Mindez egy kis melegséget hoz az otthonokba, megkönnyíti a rászorulók ünnepi időszakát” – mondta Olivér.

Az Alapítvány – mivel állami közfeladatot vállal át – normatív támogatást vehet igénybe, ez azonban az étel elkészítésének mindössze kb. 40%-át fedezi. A karácsonyi élelmiszer segélycsomagba kerülő tartós alapanyagok beszerzésének költségét önállóan kell kigazdálkodnia a szervezetnek, amelyben óriási támaszt jelentenek az egyéni adományok és az adó 1%-ból befolyt támogatások.

Hazánkban naponta 3000 honfitársunk számíthat a Krisna-hívő ételosztók munkájára. Ahhoz, hogy a csomagokba a megnövekedett élelmiszerárak ellenére sokféle egészséges élelmiszer kerülhessen, az adományozók segítségét is kérik! 5000 forintból egy 4 fős család ünnepi ebédjét, 8000 forintból pedig a gazdag élelmiszer csomagjukat támogathatjuk.

 „Nagyon örülünk az olyan kiemelt adományozóknak, akik valamilyen fontos alapélelmiszerből sokat adományoznak. A pénzügyi felajánlások szintén nagy segítséget jelentenek, ezt üzemanyagra, szervezési és beszerzési költségekre tudjuk fordítani!” – emeli ki az Alapítvány képviselője.

Az idei ünnepi akciót Egerben, a Tűzoltó téri osztóponton tartják az egri Ételt az Életért korábban már regisztrált vendégeinek, december 16-án, 11 órától. Az akció során 750 adag meleg étellel és csomaggal készülnek majd a rászoruló családoknak.
_____________

A fotók a tavalyi karácsonyi ételosztáson készültek, Balogh László Tas készítette.