Világméretű krízisek és egyéni csaták

Fodor Ételosztás, Hírek, Sajtópont

Hazánkban naponta 3000 honfitársunk számíthat a Krisna-hívő ételosztók munkájára, akik az advent időszakában mintegy 6000 adag meleg ebédet, főzési alapanyagokat, valamint ünnepi finomságokat is tartalmazó tartós élelmiszercsomagot osztanak ki a rászorulóknak. Nem csak a fővárosban, vidéken is. Ez lesz a 35. Karácsonyi Szeretetlakoma.

Miért osztanak évente félmillió tál ételt a krisnások?
A vallások dolga a lelket Isten felé terelni. A Krisna-tudatú hívők ugyanakkor hitéleti munkájuk mellett nagy hangsúlyt fektetnek a karitatív munkára is, hisz a napi betevő hiányában bizony nehezebb magasztos lelki gondolatokba mélyülni. Évente félmillió tál meleg ételt osztanak ki ezért hazánkban az Ételt az Életért Program keretében. A karitatív munka a hívők életét is gazdagítja, a lelki tudás ugyanis az emberek iránti önzetlen odaadásban és a világ szolgálatában teljesedik ki a gyakorlatban – vallják.

Hogyan kezdődött mindez? 1974-et írunk. A Krisna-hívők nemzetközi mozgalmának alapító tanítója, Sríla Prabhupáda Kalkuttában egy templom ablakából látta, ahogy az utcán élő gyerekek megvadult kutyákkal viaskodnak az élelemért. A látványtól könnyek szöktek a szemébe és arra kérte tanítványait, hogy ez ne történhessen meg többé, legalább a Krisna-templomok 10 kilométeres közelében ne legyen éhezés. Akkor megértette azt is, hogy „éhes gyomorral nehéz Istenre gondolni”, vagyis morálisan kiváló magasságokba emelkedni, ezért szorgalmazta, hogy minden nagyobb templomközpontnak legyen konyhája.

A nélkülözés stresszt és mentális túlterhelést jelent a családoknak
Egy társadalom fejlettségének és békéjének záloga az, hogy a benne élők mennyire érzik magukat biztonságban. Amikor az embernek alapvető megélhetési problémái vannak, legyen szó élelemhiányról vagy súlyos betegségről, képtelen az önmegvalósításra gondolni, bekapcsol a túlélő üzemmód. A tartós stresszben élő ember figyelme beszűkül önmagára, értelmét veszti a jövő, a holnap tervezése, a szociális kapcsolatok építése vagy a világ morális kérdései. Így egy súlyos nélkülözésben vagy tartós kiszolgáltatottságban élő ember talán önzőbben és keményebben reagál a problémákra, mégis neki van a legnagyobb szüksége a támogatásra és őszinte odafordulásra.

Az elmúlt évtizedekben krízis krízist követett világunkban. Gazdasági válság, világjárvány, közel 2 éve pedig háború dúl a közvetlen szomszédunkban. Mindezek azonban csak a külső körülmények, amelyben nem maradhatnak figyelmen kívül az egyéni csaták. Munkanélküliség, tartós betegség, a gyermekek beiskolázása, a nyugdíjak alacsony reálértéke, gyógyszerkiadások, adósságspirál, bedőlt lakáshitelek, válás, de van, akinek a téli tüzelő megvásárlása jelent minden évben olyan mértékű terhet, kiadást, hogy az súlyos krízisbe taszítja a családot. Amíg pedig az ember nem talál megoldást az egyéni problémáira, addig nem lesz kapacitása a tágabb közösségének jólétén sem munkálkodni.

Hazánkban naponta 3000 honfitársunk számíthat a Krisna-hívő ételosztók munkájára, adományoddal pedig segíthetsz, hogy még gazdagabb élelmiszercsomag várja majd az ünnepi ételosztásra érkezőket!

Az Ételt az Életért Program az első Krisna-hívők jelenlétével indult útjára hazánkban, így az idei lesz a 35. Karácsonyi Szeretetlakoma. A misszió világszerte 8 milliárd 660 ezer tál meleg ételnél is többet osztott már ki a rászorulóknak, Magyarország ebből évente bő félmillióval gyarapítja az eredményeket. Az azóta létrejött Ételt az Életért Alapítvány sokrétű programmal segíti a rászorulókat, népkonyhai étkeztetéssel, kerületi és vidéki ételosztó pontok üzemeltetésével. A főváros legjelentősebb hajléktalanellátó intézményeinek (BMSZKI, Menhely Alapítvány) is meleg ebédet biztosít, de segítették már orvosok és kutatók munkáját is a Covid járvány alatt, osztottak ételt nyári táborokban, vagy természeti katasztrófák túlélőinek, legutóbb pl. Törökországban a földrengések után. A legismertebbek mégis az ünnepi élelmiszercsomag osztások, különösen a Karácsonyi Szeretetlakoma, amely idén sem marad el!

Az adventi ételosztó akciósorozat csúcspontja idén is a Népligetben lesz, karácsony napjain, de Katalin naptól januárig, az egész adventi időszakban és az újévben számos vidéki helyszínen is segítenek a program munkatársai. Ahhoz, hogy a csomagokba a megnövekedett élelmiszerárak ellenére sokféle egészséges élelmiszer kerülhessen, az adományozók segítségét is kérik! 5000 forintból egy 4 fős család ünnepi ebédjét, 8000 forintból pedig a gazdag élelmiszercsomagjukat támogathatjuk. De nem csak adakozhatunk karácsony alkalmából. Azok, akik szívből segítenek, évek óta a helyszínen önkénteskednek és reményt hoznak egy-egy család vagy kisnyugdíjas életébe, nagyon sokat kapnak is: a gondoskodás örömét.

Ételt az Életért Karácsonyi Szeretetlakoma a Krisnásokkal

A program főbb állomásai:

November 17-19. Élelmiszergyűjtés a Magyar Élelmiszerbank Egyesület akciójának keretében 3 budapesti nagyáruházban
November 25. Szeged, Anna kút, 200 adag étel és csomag
December 2. Békéscsaba, 150 főt látnak vendégül
December 9. Karácsonyi ételosztás Erzsébetvárosban, 500 csomag és meleg ebéd – elsőként a kerületi vendégeket szolgálják ki, de mindenkit szeretettel várnak a szervezők
December 9. Ádventi élelmiszermentés Szegeden a piacnál
December 16. Eger, 750 adag étel és élelmiszercsomag a már regisztrált vendégeknek
December 17. Debrecen, 100 adag étel és csomag, kiegészítők, ruhák a már korábban regisztrált vendégeknek
December 24-25-26. Budapest, Népliget (a Planetárium mellett), naponta 1000 adag ebéd és csomag
Január 20. Óbuda, 800 adag ebéd és csomag – elsőként a kerületi vendégeket szolgálják ki, de mindenkit szeretettel várnak a szervezők
Január 27. Szeged, 200 adag étel és csomag
További helyszínek az ádventi időszakban: Somogy megye egyeztetés alatt

(Az adagszámok, illetve az időpontok tekintetében a programváltoztatás jogát szervezési okokból fenntartjuk!)