150 éve született Bhaktisiddhānta Sarasvatī Thākura

Fodor Hírek, Kiemelt

Az UNESCO a 42. párizsi ülésen elfogadta a Krisna-tudatú Hívők Nemzetközi Közössége (ISKCON) által benyújtott és az indiai kormány által előterjesztett javaslatot Bhaktisiddhānta Sarasvatī Thākura születése 150. évfordulójának megünneplésére, amely 2024. február 29-ére esik.
 
A Kṛṣṇa-hívők számára ez igen jelentős eredmény, hiszen első alkalommal ismert el az ENSZ egy hindu-vaiṣṇava (Kṛṣṇa-hívő) szentet. Bhaktisiddhānta Sarasvatī Thākura (1874-1937) kora elismert tudósa, filozófusa, társadalmi reformere és kiemelkedő lelki vezetője volt, aki szakított a külsőségekkel, és a praktikumra helyezte a hangsúlyt. A kihívásokkal teli brit uralom idején összesen 64 templomot alapított szerte Indiában, Srí Lankán, Bangladesben és Burmában. Ő alapította meg a Gauḍīya Math, a vaiṣṇava történelem első szervezett intézményét is. Az ő kiemelkedő tanítványa, Bhaktivedanta Svāmi Prabhupāda volt az, aki később, 1965-ben a Kṛṣṇa-hívők világszervezetét alapította meg.
 
 
A Krisna-hívők azt remélik, hogy ez az elismerés hozzájárul majd Bhaktisiddhānta Sarasvatī Thākura és jeles tanítványa, Bhaktivedanta Svāmi Prabhupāda dicsőségének további megismertetéséhez. India ősi bölcsességének ápolása, irodalmi alkotásaik, fordításaik, és később a nyugati emberek felé is közvetített tanítások révén az ébredni vágyó polgárok tömegeinek életét változtatták és változtatják meg azóta is a nyugati fogyasztói társadalomban. 2024-ben a Kṛṣṇa-hívők szerte a világon nagy tisztelettel emlékeznek rá.