Szekérfesztivál Budapesten – A zene ereje összehoz

Fodor Budapest programajánló, Hírek, Kiemelt, Programajánló, Sajtópont

Az idén már 28. alkalommal tér vissza Kṛṣṇa szekere Budapestre a Ratha-yātrā Szekérfesztivál keretében, június 29-én, szombaton. A fesztivál két fő részből áll, az első a zenés-táncos felvonulás a belvároson át, a másik pedig egy egész napos indiai tematikájú szabadtéri fesztivál a Városligetben.

A felvonulás során a résztvevők egy hatalmas, díszes, kézi vontatású szekeret húznak végig az úton, amelyen Kṛṣṇa, Isten egy különösen kedves és mosolygós formája utazik és tekint körbe a városon. Kṛṣṇa szekerének húzása az ősi indiai hagyomány szerint elhárítja az akadályokat és káros visszahatásokat az emberek életéből és jószerencsét hoz. A szekér érkezési pontjánál egy másik élményözönbe csöppenhetünk, a Városligetben ugyanis egész napos India Fesztivál várja az érdeklődőket. A szekérhúzáshoz és az ünnepi menethez bárki csatlakozhat vallási hovatartozástól függetlenül, a városligeti programok pedig egyaránt kikapcsolódást kínálnak kicsiknek, nagyoknak, fiataloknak, nagyszülőknek és családosoknak.

A szekérhúzás 14 órakor kezdődik, és a Vörösmarty térről az Andrássy úton át halad a Városligetbe. Az ünnepi menetben zenészek, táncosok, dobosok, énekesek haladnak, és egy Krisna-völgyi ökrös-szekér vezeti fel. A különleges, színes forgatag és szakrális dallamok vidám atmoszférát teremtenek.

Könnyed program, mély tanítás

Minden ember örök lélek, aki a boldogságot keresi, a lélek természete pedig az, hogy mindig vidám, énekel, táncol és a felhőtlen öröm érzete hatja át. A Szekérfesztivál segít abban, hogy egy kicsit elfelejtsük a hétköznapok küzdelmeit, és visszatérjünk valódi önmagunkhoz. A Szekérfesztivál Isten és az ember közötti szeretetről, odafordulásról, egymás iránti figyelmességről és a közösség erejéről szól, ahol a zene és a mantra ereje valóban összehoz bennünket.

Déltől este 10 óráig India Fesztivál várja az érdeklődőket a Városligetben, a tó mellett – a szekér érkezési pontjánál. Az India Fesztivál keretében tradicionális indiai zene és tánc, lenyűgöző színpadi műsor, workshopok, közös jamelés, hennafestés, indiai termékek kirakodóvására, jógabemutatók és jógafilozófiai beszélgetések várják majd a látogatókat. Az étteremsátorban a gasztronómia és az ízek szerelmeseit indiai, mediterrán és magyaros ízvilágú vegán csemegékkel és főfogásokkal, üdítőkkel és desszertekkel látják majd vendégül. A Szentély sátorban bárki felajánlhat egy füstölőt vagy virágot az Úr Jagannāthának, az Univerzum Urának, a rendezvény főszereplőjének. A kisgyermekes családoknak arcfestéssel, ugrálóvárral és gyermekfoglalkozásokkal készülnek, de a Kṛṣṇa-völgyi ökrök is szeretettel várják majd őket egy simogatásra. Este 7 órától zárásig pedig a Kirtan Fest mantra koncert koronázza meg a napot, a programokon való részvétel pedig ingyenes!

Tradíció

A Ratha-yātrā Szekérfesztivál hagyománya az indiai Puri városából, Orisza államból származik, és már több mint 5000 éves, így a Föld legősibb fesztiváljának tartják. Itt Kṛṣṇa, vagy ahogy Puriban nevezik Őt, Jagannātha (az Univerzum Ura), valamint Testvérei, Baladeva és Subhadrā formáit hatalmas szekerekre ültetik és vendégségbe viszik őket egy másik templomba, végighaladva szekereikkel a város főútvonalán. Az ünnepi menethez minden évben mintegy 1,5-2 millió ember csatlakozik!

 

A Szekérfesztivál különleges esemény, gyere, és éld át Te is! Isten annyira szereti a híveit, hogy ezúttal Maga jön ki a templomból, hogy találkozzon velük. A hagyomány szerint, akik a szekér köteleit húzzák, azok biztosan elérik Őt. A fesztivál részeként a különféle vallású, gazdasági vagy családi hátterű emberek egyként haladnak az Úr szekere előtt, kifejezve ezáltal, hogy Isten gyermekeit nem oszthatja meg semmilyen világi megjelölés vagy származás.

A fesztivált Indián kívül elsőként Śrīla Prabhupāda, a Kṛṣṇa-hívők világméretű mozgalmának alapító-tanítója rendezte meg 1967-ben San Franciscoban, a Szekérfesztivál azóta a világ számos városában vált ismertté és a kulturális sokszínűség jegyében a hagyomány részévé.

A rendezvény oldala: https://szekerfesztival.krisna.hu/

Kövesd az eseményt: https://www.facebook.com/events/967646821319959

(Fotók: Balogh Tas, Filo Foto)