Látogass el az indiai és vegán gasztronómia fellegvárába! (Recepttel)

Admin Hírek, Köretek, Receptek, Vendégváró csemegék, italok

30Ínyenc vagy? Kedveled a különleges, egzotikus konyhát, a keleti fűszereket? Akkor a Krisna-völgyi Búcsúban a helyed. Idén is szemet gyönyörködtető, színes és tápláló finomságokkal várunk mindenkit étteremsátrunkban és szabadtéri látványkonyhánkban.

A Krisna-völgyi Búcsú 800 négyzetméteres étteremsátrában közel 1000 főnek van lehetősége egyszerre ebédelni, és több mint 70 fő dolgozik azon, hogy vendégeink élvezhessék a finomabbnál finomabb vegetáriánus és vegán ételkülönlegességeket. Az étteremsátor mellett megnézhetik szabadtéri látványkonyhánkat, és fogyaszthatnak is az ott készült ételekből. Valljuk, hogyha az ételeket megfelelő hangulatban főzik, majd szeretettel felajánlják Istennek, testet-lelket tápláló csemegéket kapunk.

Az étlapon egyaránt találhatsz vegetáriánus, illetve vegán ételeket is. Míg lakto-vegetáriánus ételeink hús-, hal-, és tojásmentesek, a Krisna-völgyi Tehénvédelmi Központunkból származó, vagyis erőszakmentes gazdálkodásból származó tejtermékeket tartalmaznak, addig a vegán csemegékhez kizárólag növényi alapanyagokat használunk fel. Ezek legnagyobb része kiváló minőségű Krisna-völgyi biotermény. A helyben termelt és felhasznált alapanyagokkal bolygónkat is óvjuk.

Persze nem maradhatnak el az indiai konyha tradicionális ételei sem. A Búcsúban ellesheted India gasztronómiai titkait. A jellegzetes fűszerektől kezdve a sütés és főzés technikáin át, egészen a tudatos élelmiszer-párosításig. Az ázsiai ételek különlegessége, hogy – a kenyér- és piskótaféléket leszámítva – gyakorlatilag nem tartalmaznak glutént, így laktóz-, tejcukor- és glutén-érzékenyek is bátran falatozhatnak nálunk.

Nézzük, mire számíthatnak vendégeink! A sokak által kedvelt vega-burger most is megtalálható lesz étlapunkon, zöldség-fasírozottal, házi készítésű paradicsomszósszal és friss zöldségekkel tálaljuk. A mediterrán konyha, a péksütemények és tésztafélék rajongóit is várjuk, az olaszos pizzás batyuval (calzone), magvas kenyérrel és piskótákkal készülünk, de szabdzsikkal (indiai zöldséges főételek), jázmin rizzsel, főtt kukoricával, salátákkal, és a nyáron kihagyhatatlan vegán lecsóval is szolgálunk! Ha mindezek után még nem sikerült jól lakni, ki lehet próbálni a különböző sós csemegéinket, a fűszeres bundában sült zöldségeket (pakóra), illetve a nyárson sült változatot cukkinivel, paprikával, olívabogyóval és ananásszal. Indiában ezeket a csemegéket csatnival fogyasztják, ami egy édes-csípős mártás, a legkülönfélébb gyümölcsökből – ezt is kínálunk majd hozzá.

Természetesen édességekből sem lesz hiány, kínálatunkban többféle cukrászati remek is szerepel, mint pl. halava (gyümölcsös darapuding), gadzsa (rózsavizes szirupba mártott leveles tészta), vegán fánk, bundázott alma és egyéb ínycsiklandozó sütemények. A nagy meleg miatt sem kell aggódni, hiszen a messze földön híres, rózsavizes limonádénkkal lehűtheted magad, vagy választhatsz a helyi készítésű gyümölcsszörpjeink közül is. Aki kíváncsi ezeknek az indiai ételeknek az elkészítésére, ellátogathat a Tehénvédelmi Központunk mellett működő tandoori konyhaműhelybe, ahol megnézheti, hogyan készül a naan (indiai lepénykenyér), a kókuszcsatni, vagy a pakóra.

Meggyőződésünk, hogy a hittel, szeretettel és mindenekelőtt odaadással készített ételek erőt, energiát adnak a testnek, békét, elégedettséget a léleknek. A béke alapja az erőszakmentesség, ami a tányéron kezdődik. Sokan ezért is választják a vegetáriánus étkezést, noha megdöbbentően sokféle finomság készíthető gabonából, gyümölcsből és zöldségekből, ha látószögünk egy kicsit tágul és megismerjük a méltatlanul hanyagolt vegetáriánus élelmiszereket.

Alapanyagokat tekintve sokak számára érdekesek lehetnek a sárgaborsó- vagy csicseriborsólisztből készült finomságok, melyek nem csak a vegán táplálkozás kívánalmainak felelnek meg, de ideálisak a sportolók számára is. Magas fehérjetartalmuk miatt megfelelő táplálékot biztosítanak az igénybevett izomzatnak, a gluténmentes életmódot követők pedig helyettesítőként alkalmazhatják a liszttel készített hagyományos ételek esetében. Használhatjuk sütéshez, sűrítéshez, kenyérfélékhez és lepényekhez, de még palacsintához és panírozni is!

A fűszerek is fontos szerepet kapnak a Búcsúban. A vegetáriánus vagy a vegán táplálkozás igazi színfoltjai. Európában még nem igazán elterjedt az aszafoetida (hing), melyet az óriási ánizskapor (ferula aszafoetida) Közép-Ázsiában vadon növő, évelő növényének gyökeréből vonják ki. Javítja az emésztés tüzét (az agnit), melegítő hatású, csökkenti a váta (levegő elem) és kapha (föld elem) túlsúlyát a szervezetben, így nagyon hatékony e kibillent dósák, így az emésztési problémák, idegrendszeri, illetve szív- és érrendszeri problémák kezelésére is. A keleti, ájurvédikus gyógyászatban előszeretettel alkalmazzák. Hétköznapi háztartásokban szépen helyettesíti a hagymát, fokhagymát.

Ne hagyd ki a gasztronómiai élményeket! Látogass el hozzánk!

www.krisnavolgy.hu

http://bucsu.krisnavolgy.hu

thumbn01

Recept: Pakóra – bundában sült zöldségek (vegán)

Elkészítési idő: 30 perc

Indiában a pakóra csaknem nemzeti szenvedélynek számít. Nyüzsgő városi utcasarkoktól elhagyatott vidéki vasútállomásokig mindenhol megszokott látvány egy-egy kis pakórás kézikocsit körülvevő csoport. Büfékben gyors falat egy kis csatnival (édes-csípős gyümölcsszósszal) vagy gyümölcslével, otthon pedig egyszerű, olcsó, könnyen elkészíthető csemege váratlan vendégeknek, vagy a családnak. Gyakorlatilag valamennyi zöldségféléből elkészíthető, mégis a karfiolpakóra a legnépszerűbb. Mindig gőzölgőn, forrón tálaljuk!

Hozzávalók:

70 dkg zöldség
1 bögre sárgaborsó- vagy csicseriborsóliszt
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
1/4 kávéskanál erős fűszerpaprika
2 kávéskanál őrölt koriander
2 kávéskanál őrölt római kömény
1 és 1/2 kávéskanál kurkuma
1/4 kávéskanál hing (hagyma helyett)
2 kávéskanál só
250 ml hideg víz
1 evőkanál kalonji (elhagyható)
ghí vagy növényi olaj a sütéshez

Készülhet kisebb rózsákra szedett karfiolból, vagy vékony karikákra vágott burgonyából, padlizsánból, paradicsomból, cukkíniből, csillagtökből, kaliforniai paprikából, csíkokra vágott sárgarépából, vagy éretlen banánból, esetleg spenótból, spárgából, articsókából, vagy kockákra vágott házisajtból.

A sárgaborsó- vagy csicseriborsólisztet átszitáljuk, belekeverjük a fűszereket, majd 5 evőkanál vízzel csomómentesre keverjük. Állandóan kevergetve még annyi vizet adunk hozzá, hogy a tészta a kanál hátulját befedje. 10-15 percig pihentetjük. Közben megmossuk és felvágjuk a zöldségeket, majd habverővel alaposan megkeverjük a tésztát, hogy kissé könnyebbé tegyük. Beleszórunk egy maroknyi zöldséget, majd egyenként kivesszük őket, és azonnal beledobjuk a felmelegített ghíbe vagy olajba. A sütéshez magasabb lábast érdemes választani. Ügyeljünk arra, hogy a zsiradék ne legyen túl forró, másképp belül nyers marad a zöldség, míg kívül megég. Aranyszínűre sütjük, és egészen forrón, csatnival, vagy más mártással tálaljuk.