Gyors szilveszteri csemege, amely szintén hüvelyes, borsóféle, és a Nap arany színét, így a bőséget és gazdagságot képviseli. Na és persze, nem utolsó szempont, hogy a sárgaborsó hazánkban is elérhető. A bara remek vendégváró csemege.
Hozzávalók:
6 dl joghurt
35 dkg sárgaborsó
2 evőkanál durvára vágott petrezselyem zöld
2 evőkanál reszelt friss gyömbér
2 kávéskanál őrölt koriander
2 kávéskanál római kömény
2 kávéskanál őrölt fahéj
1 zöldpaprika, finomra vágva
1/2 kávéskanál erős fűszerpaprika
1/2 kávéskanál hing
1/2 kávéskanál kurkuma
1 kk fekete szezámmag vagy kalonji dekorációnak a tésztába
5 kávéskanál só
1 l meleg víz
ghi vagy növényi olaj a sütéshez
A sárgaborsót éjszakára bő vízbe áztatjuk, majd másnap reggel leszűrjük. Ledaráljuk, és annyi vizet adunk hozzá, hogy nagyon sűrű tésztát kapjunk. Belekeverjük az első nyolc fűszer felét (a petrezselyemtől kezdve) és a kurkumát, továbbá 1 kávéskanál sót, majd félretesszük. 3 kávéskanál sót feloldunk a meleg vízben, és ezt is félretesszük. Nedves kézzel apró fasírtokat készítünk a sárgaborsó-masszából, ügyesebbek kis lyukacskát is hagynak a közepébe, amely segíti, hogy átsüljön a fasírtunk, és ezt azon nyomban beledobjuk a meleg ghíbe vagy olajba. Egyszer-kétszer megfordítva néhány perc alatt mindkét oldalukat barnára sütjük. Lecsurgatjuk róluk a felesleges zsiradékot, majd 15 percre a sós vízbe áztatjuk őket. Közben a maradék fűszereket és 1 kávéskanál sót belekeverjük a joghurtba.
A beáztatott barákat tálra szedjük, fűszeres joghurttal/ növényi vegán krémmel tálaljuk.