Rakott zöldségek sajtmártásban

Fodor Gasztro, Hírek, Receptek, Zöldséges főételek, sabjik

Ez a kellemesen egyszerű étel nagy kedvenc a Gopál étterem téli menüjén. Az enyhén megpárolt, majd sajtmártással leöntött, reszelt sajttal meghintett és aranybarnára sütött rakott zöldségek csodálatosan illenek egy könnyű zöldségleves és barnakenyér mellé.

Előkészítési és főzési idő: 40 perc

6-8 személyre

8 pohár (2 liter) vegyes zöldség, nagy, falatnyi darabokra vágva (a következőkből tetszés szerint összeállítható a kombináció: karfiol, brokkoli, sárgarépa, francia zöldbab, zöldborsó, apró újburgunya, spárga, tök, sütőtök, édesburgonya)
2/3 pohár (165 ml) vaj
¼ teáskanál (1 ml) hing
¼ teáskanál (1 ml) szerecsendió
2/3 pohár (165 ml) finomliszt
5 pohár (1,25 liter) meleg tej
2 teáskanál (10 ml) só
¾ teáskanál (3 ml) őrölt fehérbors
250 gramm reszelt cheddar sajt
1 evőkanál (20 ml) vaj
2 evőkanál (40 ml) apróra vágott friss petrezselyem

  1. Enyhén megpároljuk a zöldségeket, hogy megfőjenek, de azért feszesek, kemények maradjanak.
  2. A vajat egy közepes méretű serpenyőben, mérsékelt tűzön megolvasztjuk. A serpenyőt a tűzről levesszük, beleszórjuk a hinget és a szerecsendiót. Fakanállal simára keverjük benne a lisztet.
  3. A serpenyőt visszatesszük a tűzre, és folyamatosan kevergetve felforraljuk a mártást. Kisebbre vesszük a lángot, és kb. 1 perc alatt besűrítjük. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a reszelt sajt felét. Beletesszük a megpárolt zöldségeket, és az egészet jól összekeverjük.
  4. A zöldségeket kivajazott jénaiba kanalazzuk. Rászórjuk a maradék reszelt sajtot, a tetejére vajdarabokat teszünk, és előmelegített sütőben 200 ᵒC-on aranybarnára sütjük (kb. 25 perc). Apróra vágott, friss petrezselyemmel díszítjük.

Forrás: Kurma Dásza: Ínycsiklandó vegetáriánus ételek