A közismert konyhakerti zöldségek mellett olyan különlegességekkel is találkozhattok itt nálunk, Krisnakertben, mint a gyönyörű nevű karela (a magyar neve is hasonlóképpen gyönyörű, balzsamkörtének hívják).
Ma őt szeretnénk nektek bemutatni.
Első pillantásra egy feltűnően rücskös uborkának tűnik , ami nem meglepő, hiszen közeli rokonságban állnak egymással, mindketten a a kabakosok családjába tartoznak. Éppen ezért – és ez talán már nem ennyire egyértelmű külalak alapján – rokonai között tudhatja a sütő- és főzőtököt és a dinnyét is. A karela trópusi növény, nálunk évelőként termeszthető, ami elég sok odafigyelést igényel, főleg a fagyra való érzékenysége miatt. Éppen ezért Krisnakertben ki sem dugja az orrát az üvegházból!
Mivel mai zöldségünk bölcsője India, az sem meglepő, hogy az ajurvédikus gyógyászat ismeri és szereti, felhasználja például a cukorbetegség és különféle bőrbetegségek kezelésében.
A magyar konyhakultúra számára fehér folt a karela, hozzánk az indai konyha közvetítésével jutott el.
Ízre kesernyés, ezért az elkészítése és a fogyasztása körül is van néhány megfogadnivaló jótanács. Fesztiváljainkon leginkább chips formájában találkozhattok vele, feltétlenül kóstoljátok meg, ha nálunk jártok!
Sőt, ha hozzájuttok, akár el is készíthetitek házilag (nem túl komplikált :)), íme a recept, egyenesen főkertészünk tollából: https://krisnakert.wordpress.com/2017/08/15/keseru-csemege/
Ki kóstolta már a karelát? Hogy ízlett?
Forrás: Krisnakert