Tejszínes házisajt-karfiol szabdzsi

Admin Gasztro, Hírek, Zöldséges főételek, sabjik

Rendkívül laktató fogás, ami mély nyomot fog hagyni annak fogyasztójában, aki aztán újra és újra vágyni fog az ízére a jövőben.
 
Hozzávalók:
1 merőkanál olaj vagy ghí
2 kk hing
1 kk őrölt chili
1 kk őrölt kurkuma
4 dl paradicsomszósz
1 közepes fej karfiol
házisajt 3 liter tejből
2 dl tejszín
3 kk lepkeszegmag (görögszéna)
2 kk só
 
Elkészítés:
A tejből jó előre készítsünk házisajtot. Amikor már jó keményre préseltük, vágjuk fel nagyobb méretű kockákra.
Egy kisebb teflonedényben lassú tűzön pirítsuk egy árnyalattal barnábbra a lepkeszegmagot, hagyjuk kihűlni, majd mozsárban törjük porrá.
Fogjunk egy nagyobb acél lábast, öntsük bele a zsíradékot, és amikor közepesen felmelegedett a tűzhelyen, szórjuk bele a hinget. Pirítsuk, amíg illatos nem lesz, majd adjuk hozzá az őrölt chilit és kurkumát. Ezeket nem szabad sokáig pirítani, nehogy megégjenek, úgyhogy hamar rá is önthetjük a paradicsomszószunkat, ami készülhet friss, reszelt paradicsomból is. Adjuk hozzá a rózsákra szedett karfiolt és főzzük puhára. Ekkor öntsük hozzá a tejszínt, a házisajt-kockákat, valamint a porrá őrölt lepkeszegmagot, és sózzuk is meg ízlés szerint.
Ebbe a szabdzsiba nem szokás friss korianderlevelet, vagy petrezselymet rakni, marad ilyen szép világos paradicsom színű.
Ugyanezt a receptet elkészíthetjük karfiol helyett zöldborsóval, vagy akár spenóttal is, úgy is nagyon finom.