Makkai shorba – csemegekukorica és édes paprika fűszeres kókusztejben

E jellegzetesen gujarati leves receptje Srimati Syamadevi Patel ahmadabadi konyhájából származik. Kókusztejet játszi könnyedséggel készíthetünk odahaza is: 100 g kókuszreszeléket leforrázunk 5 dl vízzel, turmixgépben 15 másodpercig keverjük, lehűtjük, majd átszűrjük.

Hozzávalók:makkai shorba
5 dl morzsolt csemegekukorica,
1/2 ek őrölt koriander,
1/4 kk kurkuma,
1 kk garam masala,
1/8 kk pirospaprika,
1 ek ghí vagy vaj,
1 kaliforniai paprika,
2,5 dl zöldségfőzőlé vagy víz,
5 dl kókusztej (lásd fent),
2,5 dl tejszín vagy tej,
1/2 kk só,
1 kk cukor,
néhány petrezselyem – vagy korianderlevél.

Elkészítés: A kukoricát enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, kevés víz segítségével elturmixoljuk, majd szitán áttörjük.
A fűszereket kevés vízzel péppé turmixoljuk, majd a felhevített zsiradékban addig pirítjuk a pépet, míg elfő a leve. Hozzáadjuk a kukoricapürét, az apró kockákra vágott kaliforniai paprikát, a kókusztejet és a vizet. Felforraljuk, majd kis lángon 25 percig főzzük. Hozzáöntjük a tejszínt, kicsit átmelegítjük, de már nem forraljuk. Sóval, cukorral ízesítjük, petrezselyem- vagy korianderlevelekkel díszítve tálaljuk. Jó étvágyat!

  • Mit kell tudni a Bhagavad-gítáról? (1)