Aratófesztivál – Július 6.

Admin Hírek, Képtár, Krisna-völgy

Jeles napjaink sorában július 6-án az immár hagyományosan megrendezendő Krisna-völgyi Aratófesztiválon. Ember és természet csodálatos, békés együttműködése nyilvánul meg az aratás ünneplésében.

Gabona, az étel és élet forrása
Krisna-völgy lakói követik az ősi indiai szentírások, a Védák tanításait, melyek szerint:

„A gazdasági fejlődés alapja a föld és a tehenek. A gabonafélék és a zöldségek gazdag táplálékot nyújtanak embernek és állatnak egyaránt, s a kövér tehenek elegendő tejet adnak, hogy bőséges energiával és életerővel lássák el az embereket.”

Ember és természet csodálatos, békés együttműködése nyilvánul meg az aratás ünneplésében.
A gabona minden kultúrában a táplálkozás elemi része, nem hiába nevezi a magyar tájnyelv is „élet”-nek. Korábban az emberek számára a föld és a gabona a megélhetést is jelentette, ezért a gabonából készült friss kenyér nem csak étel, hanem maga az élet jelképe is. Az ősi hagyományok szerint az emberek aratás után a templomba mentek, hálát adtak Istennek a termésért. A gabona a misztikus hagyományokban a Nappal azonosítható, és a Nap erejét a legjobban elraktározó, ezért erőt és egészséget tulajdonítottak neki. A táplálkozástudományból azt is tudjuk, hogy a gabona a teljeskörű étkezés és a megfelelő energiamennyiség szempontjából is elengedhetetlenül fontos.

Aratóünnep Krisna-völgyben
Jeles napjaink sorában július 6-án az immár hagyományosan megrendezendő Krisna-völgyi Aratófesztiválon Istennek ezt a csodálatos ajándékát ünnepeljük a Krisna-hívőkre jellemző vidám fesztivál keretében. Az aratásban ilyenkor Krisna-völgy apraja-nagyja segédkezik.

A kétszáz hektáros földterületből 3 hektár szolgálja az önellátást, amelyet csak emberi és állati erővel művelnek. Ökrök húzzák az aratógépet, illetve kézi kaszás csapatok mérik össze tudásukat és rátermettségüket.
Az első kicsépelt búzából helyben lisztet készítenek – kézi malom segítségével megőrölik -, majd megsütik az első lepénykenyeret, zenével és tánccal köszönve meg Istennek a bőséges termést. Természetesen nem marad el az ilyenkor szokásos különleges lakoma sem és a kenyér ünnepélyes megtörése.

Részletes program:

10:00 Zenés felvonulás indul a templom épületétől a rendezvény helyszínére, mely a sétány mellett található.

10:30 köszöntő, előadás a gabona, és az önfenntartás fontosságáról

11:00 aratás kézzel, hagyományos eszközökkel

12:00 a learatott gabonából készült ételek felajánlása Krisnának

A programra szeretettel várnak a völgyben mindenkit, akár résztvevőként, akár szemlélőként.

Kartika devi dasi
www.krisna-volgy.hu