Hamulúg készítése házilag

Fodor Család, Életmód, Öko

Az általános iskolánkban a legutóbbi Ügyes kezek órákon a hamulúg készítése volt a téma. Először elolvastuk, hogyan lehet a fahamuból lúgot készíteni, aztán elindultunk a pincébe…

Mivel iskolánk teljes fűtési igényét megújuló energiával, fafűtéssel  állítjuk elő, ezért lementünk a kazánhoz és a fehér fahamuból kilapátoltak a gyerekek egy jókora adagot. Kiszitáltunk belőle néhány apróbb elszenesedett fadarabot, majd a fahamura ráöntöttünk egy fazéknyi vizet, alaposan megkevergettük, majd néhány napra magára hagytuk. Aztán visszamentünk a tanterembe, hogy a hamulúg számára otthonról hozott üvegedényeket feldíszítsük.

A következő Ügyes kezek órán a díszes üvegedényeket címkékkel láttuk el, majd megnéztük, hogy e pár nap alatt mi lett a hamuból. Első pillantásra semmi nem látszott rajta, nem volt különleges szaga, azonban a tapintása síkos, csúszós lett. A fahamus víz időközben hamulúggá változott át, amit a háztartásban mosogatáshoz, mosáshoz és takarításhoz tudunk használni.

Hamulug

A hamulúg előnye elsődlegesen az, hogy a mai mosóporokkal ellentétben sokkal kevésbé terheli meg a környezetünket, s emellett még teljesen ingyen jutunk hozzá a kályhákból.

A fahamut egyébként nem csak hamulúg készítésére lehet felhasználni, hanem a fenyőfélék alatt a talaj savasságát  ellensúlyozni lehet vele. Ezen kívül a kertben a levéltetvek, a pajzstetvek, a csigák és a hernyók ellen is jól használhatjuk.

http://oktatas.krisnavolgy.hu/