30 tonna tartós élelmiszer, 30.000 adag meleg étel – Ételt az Életért országos karácsonyi programsorozat

Admin Család, Ételosztás, Hírek, Kiemelt, Sajtópont

Az Ételt az Életért, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének szegényélelmezési missziós programja december hónapban 12 helyszínen, több tízezer adag ebéddel várja a leginkább rászoruló családokat. A karácsonyi élelmiszercsomagok sokaknak a megélhetést jelentik az ünnepekre.

Karácsony a legtöbb család számára az év végi pihenés, kikapcsolódás, a hétköznapi harcok letételének ideje. A hideg szinte beűzi az embereket otthonaikba, hogy végre a megnyugvásnak, a befelé figyelésnek, a lelki értékeknek és valóban egymásnak éljenek.
Ám nem minden család ilyen szerencsés. A legfrissebb felmérések szerint a világban elhatalmasodó gazdasági nehézségek hatására hazánkban is mintegy 250 000 gyermek él mélyszegénységben. Ezt egészen konkrétan úgy kell elképzelni, hogy a gyermekeknek az iskolai étkeztetésen kívül a hónap egy részében nincs mit enniük. Idei karácsonyi ételosztásunkkal szeretnénk ezekre a családokra és gyermekekre felhívni a figyelmet! Egy régi magyar mondás szerint, ahol jut egynek vagy kettőnek, ott többnek is akad elegendő – minden helyes elosztás kérdése. Kiemelt karácsonyi akcióinkkal szeretnénk a leginkább kiszolgáltatottak, a gyermekek igényeit is kielégíteni, tudva, hogy a mennyiségi és minőségi tápláláson túl a gyermekeknek a karácsony a legfontosabb lelki élmény – a szép emlékek most íródnak. A gyerekek számára az élelmiszeradományok mellett színezővel, zsírkrétával és más meglepetésekkel is készülünk. Segélyakciónkat ezúttal is hírességek segítik!

Az akciókra a program önkéntesei már most fokozott figyelemmel készülnek. Kiemelt ételosztási programokat a fővárosban több helyszínen, vidéki nagyvárosokban, valamint kisebb településeken is tartunk, telephelyeink közvetlen körzetében. Az ételosztások csúcspontja a Blaha Lujza téri ünnepi ételosztás lesz, amin a leginkább rászoruló családok vesznek részt minden évben. Ilyenkor nemcsak a  fővárosból, hanem Budapest vonzáskörzetéből is érkeznek a szükségben élők.

Kiemelt segítőink
A Blaha Lujza téren a három nap folyamán (változó napokon) velünk lesznek: Fischer Iván, Mucsi Zoltán, Falusi Mariann, Kowalsky, Szalóki Ági, Carla Galli, Selmeczi Tibor, Vadon Jani, Réz András, Marjai Judit és sokan mások.

Az ételosztást segíti továbbá a Honvéd Utánpótlás VKSE diákcsapata, akik a legerősebb és legügyesebb gyermekek és akik bebizonyítják, hogy éppen ők, a diákok értenek legjobban a gyermektársak nyelvén. December 26-án, Karácsony második napján pedig csatlakozik akciónkhoz a NOÉ Állatotthon Alapítvány, akik szeretnék felhívni a figyelmet az állattartás felelősségére és akik az ünnepek alatt a rászorulók négylábú kedvenceire is gondolnak. A NOÉ állateledel pontján azok a sorban állók kaphatnak segítséget, akik otthon kutyusokat tartanak. Az állateledel osztása mellett szakmai tanácsokkal is segítik a felelős állattartókat az állatotthon munkatársai.

Támogatás: Amennyiben szeretnéd támogatni munkánkat, úgy gondolod, hogy a hidegben, a legnehezebb téli hónapokban a meleg étel hatékony segítség, hozzájárulhatsz akciónkhoz az ADHAT Adományvonalon keresztül: 13600 – a hívás beérkezése után a 33-as kódot kell tárcsázni. Más módon is adományozhatsz, részletek itt: http://www.karitativ.hu/category/adomanyozas/

Önkéntes munka: Budapesti karácsonyi ételosztásainkra ezen a telefonszámon lehet önkéntesnek jelentkezni: +36 30 684 6861

Budapesti akcióink

 • December 20. 12 óra Vörösvári út – Szőlő utca, autóparkoló: a kerületi családsegítő által regisztrált és kijelölt óbudai rászorulók részesülnek támogatásban (meleg étel és gazdag élelmiszercsomag.)
 • December 24-26. 12 óra, Blaha Lujza tér: étel- és élelmiszercsomag osztás 1500 fő részére. A sorszámozott karszalag kiosztása érkezési sorrendben zajlik a délelőtt folyamán. (Komoly egészségügyi probléma esetén a sor elején vöröskereszttel ellátott karszalag igényelhető.)

Vidéki ételosztásaink

 • Eger: December 20. Széchenyi utca 64. udvar: 300 adag ünnepi babgulyás friss pékáruval, és hideg élelmiszercsomag várja a rászorulókat (rizs, liszt, olaj, cukor, tészta, lencse, péksütemény, gyümölcs) Ruhaadományok a készlet erejéig. (Helyi családsegítő jelöli ki az ellátottakat.)
 • Pécs: December 23. Endresz György utca, szellemi fogyatékkal élők napközis otthona: tartós élelmiszercsomag, szendvics és forró tea 200 főre (10 család a szellemi fogyatékkal élőktől, 30 család 3 iskolából és 10 egyéb család) Kulturális műsorral egybekötött játékosztás is lesz – a program zárt körű.
 • Debrecen: December 21. Magyari utca 2.: Helyi családok részére 300 adag élelmiszercsomag és meleg étel osztása történik. A gyerekeknek ajándék játékok, ruházat lesz elérhető a helyszínen. (Helyi családsegítő jelöli ki az ellátottakat.)
 • Szeged: December 21. – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Csanádi utcai nappali melegedőjében 150 fedél nélkül élő ember részére meleg, ünnepi ebéd felszolgálása.
 • Kecskemét: Ételkiszállítás: mintegy 100 helyi lakos részére meleg ebéd kiszállítása az ünnepek folyamán.
 • Somogyvámos: December eleje, Kultúrház: 120 élelmiszercsomag kiosztása a falu nyugdíjasai részére; December 23, vagy 24.: mind a 650 helyi lakos számára tradicionális indiai meleg étel házhozszállítás (rizs, zöldséges főétel, lepénykenyér, édesség).
 • Marcali – Nikla – Horvátkút: December 22. 150 adag babgulyás és kenyér kiosztása a helyi leginkább rászoruló családok részére. (Helyi családsegítő jelöli ki az ellátottakat.)
 • Szombathely: Szervezés alatt.
 • Miskolc: Január eleje – melegétel osztás a helyi szociális szervezetekkel karöltve.

www.karitativ.hu