Alkohol, drogok és erőszak nélkül – zarándoklat Hevesben

Admin Életmód, Filozófia, Hírek

LÉPNI KELL! elnevezéssel Krisna-hívők egy csoportja zarándoklatot szervez Egerben és Eger-környéki falvakban. Az első magyarországi zarándoklat 20. évfordulója alkalmából augusztus 2-9. között szeretettel várják a csatlakozni vágyókat.

Nem kell ahhoz társadalomtudósnak lenni, hogy észrevegyük, milyen mélységes erkölcsi- és értékválság jellemzi a XXI. századra az emberiséget. A történelmi változásokat általában nem emberek nagy tömegei indítják el, hanem egyének, kis csoportok, közösségek szemléletváltoztató megmozdulásai. A LÉPNI KELL! kampány résztvevői a pozitív erkölcsi értékek mellett voksolnak.

Az Eger környékén szervezett zarándoklattal – szanszkrit nyelven pada-yatra – a Közösségnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a tiszta, erkölcsös élet fontosságára. A program mottója: Alkohol nélkül, drogok nélkül, erőszak nélkül! Olyan egyetemes emberi értékek megerősítése, propagálása a cél, melyekre jelenleg szomjazik a társadalom, vallástól, világnézeti hovatartozástól függetlenül.

A pada-yatra az Isten-tudatos értékrend hirdetésének egy ősi módját jelenti, melynek keretében Krisna-hívők egy csapata faluról falura, városról városra gyalogol. Ott szállnak meg, ahol befogadják őket, útközben a jószándékú emberektől adományokat gyűjtenek és abból tartják fenn magukat – a hangsúlyt arra helyezik, hogy egész úton a Hare Kṛṣṇa mahāmantrát éneklik. A pada-yatra egy zenés felvonulás, aminek a célja az, hogy mindenki hallhassa az Úr Krisna Szent Nevét és hallhasson azokról az örökérvényű értékekről, melyek sokszor eltűnni látszanak.

„Az Úr Caitanya 500 évvel ezelőtt bejárta egész Indiát, mindig énekelte a Hare Kṛṣṇa mantrát, és mindenkit arra bíztatott, hogy csatlakozzanak hozzá az éneklésben. Mi az Ő példájának nyomán vágunk neki az országnak évről évre, az Ő késői követői vagyunk.” – mondja Acyutānanda dāsa, az idei megmozdulás szervezője. Így emlékszik vissza első pada-yatrás élményeire: „1994-ben érkezett Magyarországra az első pada-yatra Szlovénia felől. Egy nemzetközi csapat kerekedett fel évről évre minden áprilisban, hogy bejárják a 10.000 km-es zarándokútjukat. Két barna ökör húzta a pada-yatra szekerét. Nem is szekér volt az, hanem egy kis templom négy keréken. Gyönyörű Gaura-Nitai mūrtik utaztak keresztül Európán.”

„10 kilométert sétáltunk minden nap. Focipályán, faluszélen, vagy főtéren, sátoroztunk, könyvet osztottunk és mindenkivel beszélgettünk. Az emberek elláttak bennünket zöldséggel gyümölccsel, tejjel, amerre csak jártunk. Abban az időben néhányan még tartottak otthon tehenet. A zalakomári polgármester személyesen készített videó-riportot erről a csodáról.”

„Két év múlva már mi szerveztünk saját – magyar – pada-yatrát. Somogyban kalandoztunk két hétig. Gaura és Syāma, a két magyarszürke húzta a szekeret, Antardhi prabhu mondta nekik, hogy merre menjenek. A táborverést rőzsegyűjtéssel kezdtük, mert csak egy kempingfőzőnk volt, úgyhogy a fő fogásokat szabad tűzön készítette a szakácsunk, Tulasi dāsa.”

1998-ban már Śrīla Śivarāma Swami, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének vezető lelkésze személyesen állt a zarándoklat élére. Akkor ökrös szekér nélkül vonultak, viszont három hét alatt elsétáltak Miskolcról, az úti célként szolgáló Krisna-völgybe.

„2001és 2009 között annyira belejöttünk a gyaloglásba – számol be Acyutānanda dāsa – , hogy május végétől szeptember elejéig abba sem hagytuk. Nyaranta meglátogattunk 100 falut és várost, rengeteg szórólapot, könyvet osztottunk ki, találkoztunk pártfogó polgármesterekkel, és zenéltünk, énekeltünk, táncoltunk 800 kilométeren át. Ezt a hagyományt újítottuk föl idén,  az első magyarországi pada-yatra 20. évfordulóján.”

A zarándoklatot augusztus 9-én Úr Balarāma megjelenési ünnepével zárul, ahol Śrīla Śivarāma Swami is jelen lesz. A Balarāma fesztivál programja:

– 13.00: bhajana – lélekemelő zene tradicionális indiai hangszerekkel
– 15.00: előadás
– 16.00: utánozhatatlan egri kīrtana
– 17.00: többfogásos vegetáriánus lakoma

Helyszín: Hare Krisna Központ – Eger, Széchenyi út 64.

További részleteket a lepnikell.hu-n találsz.