Az egészség kulcsa: a jógikus napirend

Fodor Család, Életmód, Hírek

Dósák és napszakok
Ahogy a napszakok váltakozásában, úgy a szervezetünk működésében is egyfajta ciklikusság figyelhető meg, amely mindkét esetben egy kifinomult rendet alkot. Mindennek megvan a saját ideje és természete. A napszakoknak meghatározó hangulatuk és hatásuk van, amely felosztja a napot különböző részekre.  A kialakuló rendet figyelembe véve szerencsés, ha a jógagyakorlásunkat és az egyéb napi tevékenységeinket a megfelelő időben végezzük. Az alábbiakban az ájurvéda elveire építkezve egy ideális napirendet ismerhetünk meg.

Az ájurvéda tanításai szerint az anyagi világot és a testünket az öt őselem (az éter, a levegő, a tűz, a víz és a föld) alkotja. Az őselemek különféle kombinációi hozzák létre a természetet irányító rendező elveket. Ezeket a rendező elveket vagy energiákat dósáknak hívják, és név szerint a következőek: váta, pitta és kapha.
A dósák olyan erők, amelyek az őket alkotó elemek energiáit és tulajdonságait nyilvánítják meg. A váta dósát az éter és a levegő elemek építik fel, így ez az energia a mozgékonyságot, az áramlást és a könnyedséget képviseli. A pitta dósa a tűz elemből épül fel, ezért a lebontást, az átalakítást és a hőt irányítja. A kapha dósát a víz és a föld elemek alkotják, ebből adódóan ez a rendező elv a stabilitást, a nedvesítést és a raktározást felügyeli. A három dósa a természetben és a szervezetünkben egyaránt képviseltetik a fentebb felsorolt jellemzőket.
A szervezetünkön belül a dósák irányítják az emésztést és az anyagcsere-folyamatokat, a testen belüli mozgást és változást, az aktivitást és a pihenést, valamennyi élettani folyamatot. A test különböző részeinek feladatellátásáért más-más dósa felelős, működésükben jól kivehető dinamika nyilvánul meg.
A dósák dinamikája a nap folyamán is megfigyelhető, az egyes napszakokban más energia működése aktívabb. Hajnalban és délután a váta hangsúlyosabb, délelőtt és este a kapha működése a meghatározó, míg napközben és éjszaka a pitta a domináns. A 24 óra alatt kétszer ismétlődnek az irányító energiák.
Mi magunk is részei vagyunk a természetnek, és ha figyelembe vesszük törvényeit, vagyis a három rendező elv működésével összhangban élünk, akkor kialakul életünkben az egészség és a harmónia. Próbáljunk meg egyensúlyt teremteni a munkára, a tanulásra, a jógázásra, a pihenésre és a családi életre szánt idő és energia között, az egyes tevékenységeket azokban az időszakokban végezve, amikor a dósák működése éppen azt támogatja.
Cikk: Medvegy Gergő a BHF jógaoktatója