Csináld magad: Gyurma és dezodor készítése

Fodor Család, Életmód, Gyerekeknek, Hírek

A napokban megtanultuk, hogy lehet házilag saját gyurmát illetve deot készíteni – írják honlapjukon a krisna-völgyi diákok.

A műhelytitkait Csandrá matadzsí (Hosszúné Marku Alexandra) fedte fel számunkra, aki a tavalyi Krisna-völgyi Búcsúban az Ökovölgy Alapítvány színeiben már sok száz érdeklődőnek bemutatta mindezt.

Az alsós gyerekek saját gyurmát tanultak meg készíteni, s mivel a felsőseink között komoly többségben vannak a lányok, ők pedig deo-t.

I. A gyurmakészítéséről:

Egyfajta só-liszt gyurmát készítettünk, amihez kell még egy kis citromsav, olaj és természetesen só-liszt-víz.

Összetevők:
2 csésze liszt
2 csésze forrásban lévő víz
1 csésze só
2 evőkanál olaj
2 evőkanál citromsav

Készítettünk sárgát (kurkumás), pinket (hibiszkuszteát használtunk víz helyett), narancsot (az előző két színezéket ötvözve ) és zöldet (lejárt szavatosságú spirulina porral- a szavatossal túl drága mulatság volna:)).

Gurukula Gurukula

II. Deokészítés

A felsősökkel először beszéltünk arról, miért jobb házilag készült deot használni, mint akármilyen bolti készítményt. Részleteztük a receptünk összetevőit, hogy melyiknek mi a szerepe benne, mik az adott anyag tulajdonságai. Ezután pedig nekiláttunk a gyártásnak.

A recept:
1 rész növényi szilárd zsiradék (a mi esetünkben kókuszvaj és sheavaj voltak)
1 rész szódabikarbóna (ez a hatóanyag, szagtalanít, fertőtlenít)
1 rész kukoricakeményítő (állomány szilárdító)

Először a vajakat felolvasztottuk az egyetlen fiúval, Kavirádzsával a gőz felett. A gyerekek rögtön el is nevezték gőzfürdőnek ezt a műveletet. Közben a lányok összeöntötték a por alakú alkotóelemeket. Utána csomómentesre kikevertünk mindent, majd amikor lehűlt, beletettük az illóolajakat (levendula, szantál). Mindkét olaj többek között hűtő hatású. Aztán formába töltöttük, amihez konyhai papírtörlö kartonhengerét használtuk, majd kiraktuk a “hűtőbe”(az ablakba). Miután megdermedt, lebontottuk róla a papírhengert, szeleteltük, csomagoltuk, és mindenki hazavihette az adagját.

Gurukula

Forrás >>