Karácsonyi ételosztás Óbudán

Admin Ételosztás, Hírek, Kiemelt, Sajtópont

A III. kerületben évi 150 000 adag ételt osztanak ki a Krisna-hívők a helyi rászorulók között, a Karácsonyi szünetre élelmiszercsomagot ajándékoznak a szűkös háztartásúaknak.

Az ünnepekhez közeledvén egyre jobban érezhetjük magunkon a fogyasztói társadalom nyomását. Ajándékvásárlás, rohanás, a tökéletesség megteremtésének feszült vágya. Sokszor éppen a külsőségek hajszolásától válik a téli ünnepkör fárasztóvá, érzelemnélkülivé. A karácsony a szeretet kifejezésének ünnepe. Bár minden nap szükséges lenne kimutatnunk hálánkat és gondoskodásunkat, ilyenkor a figyelem középpontjába kerül ez az érzés. De mit jelent a valódi szeretet? A valódi szeretet odaadás, gondoskodás, odafordulás, erő és bizakodás nyújtása. A szeretet tökéletes kifejeződése, ha egyszerre adunk és kapunk is, és ha hálával adózunk annak, aki fenntart bennünket, az emberiséget.

Az Ételt az Életért Szegényélelmezési Program immáron két évtizede segíti országszerte a rászorulókat. A program kulcspontja, hogy a Krisna-központok és templomok közelében, mint telephelyek közvetlen szomszédságában zajlik az étkeztetés, így ugyanis az ellátás személyes kapcsolattá válik. A Krisna-hívők életében nem ritka, hogy 1-1 rászoruló család ellátását szabadidejükben akár önmaguk megszervezik, ételt visznek az időseknek, kisgyermekeseknek, akik nem tudják elhagyni otthonaikat. A legnagyobb tömegeket érintő akció mégis az óbudai családsegítő szolgálattal és az önkormányzattal együttműködésben történő élelmiszer- és ebédosztás Gyermeknapon és Karácsonykor, vagyis a családok számára legérzékenyebb időpontokban.

Az Ételt az Életért december 20-án 11 órától a családsegítő 800 gondozott családja számára oszt alapvető élelmiszerekből, gyümölcsökből álló segélycsomagot és friss meleg ünnepi ebédet. Mivel a Krisna-hívők életében 2014 a Gyermekek Éve, ezért a hívők külön figyelemmel és finomságokkal készülnek a legkisebbek számára. A gyermekszegénység problémája ma Magyarországon ugyanis létező probléma, s felszámolása csak kitartó munkával és közös erővel, összefogással jöhet létre.

Az ételosztáson a családsegítő szolgálat felderítő és gondozó munkájának köszönhetően éppen azok a kerületi lakosok kapnak segítséget az ünnepekhez, akik a leginkább nélkülöznek, így sokgyermekes családok, kiskeresetű vagy betegség miatt leszázalékolt személyek, álláskeresők, idősek. Az ünnepi élelmiszercsomag esetükben sokat jelent, hiszen így a családok jó része képes a téli fűtésszámlát befizetni, a téli orvosságokat beszerezni, a karácsonyi szünidőt átvészelni. Ajándékokat sokan nem is remélnek. Ám a gondoskodás lelki táplálék is. Sokszor nem maga az étel, hanem a nyújtó kéz ad reményt a mindennapok harcának továbbfolytatásához. A résztvevők már jól ismerik az ételosztókat, barátságok köttetnek, hiszen a hívők egész évben osztanak ételt! A hét 5 napján, a kerület két pontján vesznek részt az étkeztetésben. A III. kerületben az Ételt az Életért Program önkénteseit örömmel tölti el az a tapasztalat, hogy egy kiválóan működő helyi szociális ellátórendszer részesei lehetnek, melyben civil, önkormányzati, és egyházi szereplők példás összefogása valósul meg. Az óbudai modellprogram jól példázza, hogy a családok elszegényedésének globális problémájára megoldást jelenthet a helyi szintű, közvetlen emberi kapcsolatokon keresztül történő összefogás.

www.karitativ.hu