Hindu Környezetvédelmi Hét

Admin Hírek, Öko

„Mutassuk ki Földanya iránti szeretetünket! Bánjunk együttérzően Bhumi Devivel!” – ezzel a mottóval indult útjára a nemzetközi Hindu Környezetvédelmi Hét, melyhez egyházunk is lelkesen csatlakozott.

2014-ben több mint 5500-an vettek részt világszerte az első Hindu Környezetvédelmi Héten. Egy hét leforgása alatt több mint 30 különböző olyan eseményre került sor, mely a természet védelmére hívta fel a figyelmet.

A Föld hindu lakossága iskolai beszélgetésektől kezdve, kiállításokon, előadásokon és faültetéseken keresztül egészen a templomtakarításig sokféle módon fejezte ki Földanya (szanszkritul Bhumi Devi) iránti szeretetét, felhívva a figyelmet az olyan aktuális környezeti problémákra, mint például a klímaváltozás. A most meghozott környezetvédelmi döntéseink és lépéseink nagy befolyással vannak Földanya és a klíma jövőjét tekintve. A védikus szemlélet szerint életünket a természettel összhangban kell éljük, úgy, hogy szem előtt tartjuk értékes bolygónk érdekeit.

A Hindu Környezetvédelmi Hét idén februárban került megrendezésre. Világszerte több mint 50 különböző akció szerveződött ennek tiszteletére, melyben különböző vallású, meggyőződésű emberek kötelezték el magukat amellett, hogy valami jót tegyenek a környezetért.

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége, mely a hinduizmus fő ágát képező vaisnavizmus képviselője hazánkban, szintén csatlakozott a kezdeményezéshez, annál fogva is, hogy az Egyház a 2015. esztendőt a Környezetvédelem Éve eseménysorozatnak szenteli. A csatlakozás jeleként március 1-én a Budapesti Haré Krisna Oktatási és Kulturális Központban megrendezik a Gundaic marjana elnevezésű eseményt, mely kifejezés arra a híres történetre utal, amikor az indiai Orissza állam Gundica nevű templomában az Úr Krisna Maga szervezte meg a híveivel a templom teljes kitakarítását.

A Környezetvédelem Éve eseménysorozatról bővebben itt olvashat: https://krisna.hu/2015/a-kornyezet-es-a-teremtett-vilag-vedelmenek-eve/

A Hindu Környezetvédelmi Hétről pedig itt: http://www.hinduenvironmentweek.org/?page_id=100