2015 a Környezetvédelem Éve

Admin Filozófia, Hírek, Kiemelt, Öko, Sajtópont

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége 2015-ben a környezet és a természetes élőhelyek védelmére, mint Isten művének megóvására szeretné felhívni a figyelmet. Úgy gondoljuk, hogy a környezetpusztítás egy erőszak, amelyet az Úr teremtése és más élőlények ellen követünk el.

Általános célkitűzéseinken túl – melyek többek között az istentudatos társadalom létrejöttének elősegítése, az erőszakmentes életvitel, az elesettek felkarolása – ebben az évben kiemelten a természet védelmét, a fenntarthatóság pilléreinek és az ökológiai szemléletnek, az egyszerű életmódnak, és az emelkedett gondolkodás elvének a népszerűsítését tűztük ki célul.

A Krisna-hívők és maga Krisna-völgy ökofalu olyan időtálló értékeket képviselnek Magyarországon, mint az egyszerűség, az önellátásra való törekvés, az eleink hagyományos életmódjához való visszatérés. Mindezek révén szorosan kapcsolódunk a hazánkban is jelenlévő, és örvendetes módon mind népszerűbb törekvésekhez: összhangban élni az Anyatermészettel.

A környezettudatos életmód, az ebből következő átgondolt, mértékletes fogyasztás, és az ezen elveken és életvitelen alapuló fenntartható közösségek születése jelenti a természet védelméhez és a hosszútávú fenntarthatósághoz vezető fő lépéseket. A Krisna-hívők úgy tekintenek a világra, mint amit az ember nem birtokolhat, hiszen csupán kölcsönkapta Istentől, és aminek jövőjéért felelősséggel tartozik.

A környezetvédelmi év során a hívők rendezvényekkel (előadások, konferenciák, fesztiválok), tematikus szakmai írásokkal és kiadványokkal, videókkal és dokumentumfilmekkel kívánják hangsúlyozni a környezet és természet védelmének szükségességét. Fel szeretnénk hívni a hazai és nemzetközi társadalmi vezetők figyelmét is a vegetarianizmus és az erőszakmentesség környezetet és embert kímélő hatásaira, illetve a fontos lépésnek számító klímaegyezmény konstruktív lezárásának elengedhetetlen voltára. Törekszünk arra, hogy minden érdeklődő polgár figyelmét felhívjuk azokra a hétköznapi lehetőségekre, aprónak tűnő, ám nélkülözhetetlen tettekre, lépésekre, amelyekkel megalapozhatjuk Földünk védelmét, a környezet és a társadalom egészséges jövőjét.

Kapcsolódó programjaink 2015-ben

Az aktuális programokról részletesebb tájékoztatást kaphatnak hírlevelünkből vagy weboldalunkon. Hírlevél feliratkozás: https://krisna.hu/feliratkozas/

Március 1.: Gundica Marjana – a Szív és a Templom megtisztítása – csatlakozás a Hindu Környezetvédelmi Héthez
Március 28.: Föld órája – gyertyafényes indiai zenei est
Április 19.: NOÉ Nap
Április 22.: Föld Napja
Május 2.: Óbuda Napja – Csillaghegyi sokadalom
Csillámfestés, egészséges bio finomságok, életmód-tanácsadás a Krisna-hívők pultjánál
Május 15-17.: TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért – nemzetközi program
A budapesti Hare Krisna központ környezetének együttes megtisztítása
Május 30.: Családi- és Gyermeknap a Krisna-hívőkkel
Öko-játszóház, és öko-játszótér a Flórián térnél, finomságok, limonádé
Július 11.: Szekérfesztivál Budapesten
Délelőtt karnevál, délután India Fesztivál, zenés programok, gasztronómiai kalandozások, előadások az erőszakmentességről és Földünk védelméről
Július 17-19.: Krisna-völgyi Búcsú – Ökoporta Somogyvámoson
Biogazdálkodás, környezettudatos életvitel, erőszakmentes életmód, kézműves termékek. Elmélet és gyakorlat elsőkézből, az ökofalu lakóitól (http://bucsu.krisnavolgy.hu)
Augusztus 30.: Budapesti Krisna-búcsú
Biotermékek, vegyszermentes háztartási tippek, természetes gyógymódok, kirakodóvásár, színdarab, indiai tánc, jóga, meditáció, ájurvédikus tanácsadás
Szeptember 10.: „Az ellopott folyó” c. dokumentumfilm díszbemutatója
Szent folyóból mérgezett szennyvízcsatorna – merre tart Földünk vízügyi helyzete?
Október 1-4.: Vegetáriánus Világnap, Erőszakmentesség Napja, Állatok Világnapja
Vegetáriánus éttermi akciók, erőszakmentességről, állatvédelemről szóló előadások
Október közepe: Indiai Gasztronómiai Nap
Erőszakmentes, tiszta, friss alapanyagok, Istennek felajánlott ételek. Szezonális finomságok, környezettudatos konyha
November 26.: Létkérdés Konferencia
Isteni Természet – az ökológiai válság lelki nézőpontból (www.letkerdes.hu)