Lótusz Napok a szegedi Füvészkertben

Admin Életmód, Hírek, Öko, Programajánló

A szegedi Füvészkertben található Közép-Európa legnagyobb szabadtéri lótuszállománya, amely éppen virágzása csúcspontján van, a hétvégén érdemes megcsodálni a pazar természeti látványosságot.

Augusztus 1-2. egy különleges keleti hétvége Szegeden. A helyi Füvészkertben már 8. éve rendezik meg az indiai Lótusz Napokat, amely egyfajta hagyományos tiszteletadás és ünnepség a szellemiség és a spiritualitás örök szimbóluma, a lótusz előtt. A lótusz különleges növény, amely leveleivel és szirmaival könnyedén – a vízzel való érintkezés nélkül – fennmarad a tó felszínén. Nemcsak látványossága, pompája, színe és illata miatt, hanem a független, különálló, amolyan érintetlen-szemlélődő jellege miatt is kedvelt növény Ázsiában, és egyre inkább itthon is. Jelentős gyógynövény, amelynek magjai 1000 esztendeig megőrzik csírázási képességüket, így a lótusz az örök élet jelképe is.

buddha_lotusz

Az indiai lótuszok nyílása, a cseresznyevirágos Sakura ünnephez hasonlóan évről évre ismétlődő jeles nap, amikor a virágok a legkifejlettebb, legszebb állapotban vannak, július-augusztus hónapban. A program szervezői szerint ilyenkor érdemes igazán ellátogatni a kertbe.

A Lótusz Napokon az érdeklődők nemcsak a Füvészkert szépségeivel, különlegességeivel ismerkedhetnek meg, hanem a keleti kultúrákhoz, különösen Indiához kapcsolódóan különféle programokon vehetnek részt. Lesz többféle indiai zenei bemutató, tánc, indiai ételkóstoló, harcművészeti bemutató, hennafestés, különféle masszázsok, életmód előadások, beszélgetés a vegetarianizmusról, mantraéneklés, mridanga és pakhwaj dobshow – ez utóbbi szombaton 18 órától és vasárnap 14 órakor.

phoca_thumb_l_01-lotusznap

A rendezvényen a vendégek találkozhatnak a Krisna-hívők néhány szegedi tagjával, információkat kaphatnak szegedi klubprogramjainkról, beszerezhetőek lesznek Sríla Prabhupáda könyvei, és kérdésekre, filozófiai beszélgetésekre is lehetőség nyílik, a kulturális és zenei programok közepette.

A Füvészkertben megtekinthető lesz az a japán dísznövényekből álló új organikus kertrész is 25 négyszetméteren, amelyet egy szegedi Krisna-hívő adományozott a kertnek. A jeles dísznövénykertész japán puszpánggal, ciprusokkal, vörösfenyővel és más struktúra növényekkel kedveskedett a krisnás közösség nevében a Szegedi Tudományegyetem botanikus kertjének. A japánkert részleget a kert dolgozói 2014-ben kezdték el fejleszteni, s a most beültetett területtel válik majd teljessé.

http://lotusznapok.hu/hu/