November 26.: X. Létkérdés Konferencia – Megsebzett Föld

Admin Budapest programajánló, Hírek, Programajánló, Sajtópont

X. Létkérdés Konferencia: Megsebzett Föld – A gyógyító te magad légy!

Időpont: 2015.11.26. 9:30-17:30
Helyszín: Corner Rendezvényközpont, 1051 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 12.
Weboldal: www.letkerdes.hu

Szinte nincs olyan ember ma Európában, akinek a fejében legalább egyszer meg ne fordult volna az önfenntartás, a társadalomból való kivonulás gondolata. Még mindig a függetlenséget keressük e természet-közeli életmódban, pedig csupán arról van szó, hogy áthelyezzük a függés tárgyát a városról a természetre. A környezettudatos életvitel ma sokszor abban a vágyálomban fogalmazódik meg, hogy falura, tanyára költözünk és önfenntartókká válunk, de ha nem magából a földből kívánunk és tudunk megélni, akkor a valódi lényegétől megfosztott falu éppen olyan csapda, mint a metropoliszok – semmivel sem leszünk sikeresebbek vagy környezettudatosabbak egy lakóhelyváltástól. Ha a világ globális problémáira úgy reagálunk, hogy pusztán kimenekülünk az urbanizált terekből, akkor félő, hogy tökéletesen magunkra maradunk.

A városok nem pusztán az emberek tömegétől lesznek az elrabolt idő és a fertő forrásai – a probléma valódi gyökere az emberek közötti elszigetelődésben rejlik. Az ember ösztönös irányításra való vágya, az egóból fakadó gőg, amely azt súgja, mindent jobban tudunk mindenki másnál és egyedüliként kell a csúcsra jutnunk – ez a mentalitás teszi az embert önmagára és a természeti környezetre is károssá.

Még mindig milliók élnek bolygónkon úgy, mintha Földünk egészsége egy, az emberiségtől tökéletesen független és tetszés szerint megvásárolható termék lenne. Nem a Földről van szó – a Föld köszöni, meglesz nélkülünk. A kérdés az, hogy az emberiséggel mi lesz?!

Az ipari forradalom óta hagytunk elég időt a mai „modern”, terjeszkedő életmodellnek, hogy bebizonyítsa: erre van szüksége társadalmunknak. A világot átható válságok azonban egyre nőnek, a konfliktusok háborúk és gyűlölet formájában éleződnek ki. Nem találtunk megoldást az éhínségre és más globális problémákra, és az embereknek alig talán csak töredéke mondaná magát elégedettnek. Az ebből kialakult népvándorlás újabb hulláma épp a szemünk előtt bontakozik ki. Ha világosan látjuk, hogy egy út a romlásba vezet, miért ragaszkodunk hozzá?

Létkérdés Konferencia

A megsebzett Föld kínlódásait érezzük és a jövőben még inkább érezni fogjuk. Akár elfogadjuk, akár nem, felelősek vagyunk mindennapi döntéseinkért, fogyasztási szokásainkért, azért, amit megteszünk és azért is, amit nem teszünk meg Földünkért.

A környezetvédelem ma, 2015-ben már nem egy lehetőség, nem egy választható életstílus, hanem a túlélés egyetlen útja. Lehet, hogy éppen a legfontosabbat nem értjük, hogy mi emberek is ugyanúgy az ökoszisztéma részei vagyunk, nem egy kiválasztott faj, amely uralkodhat a természet erői felett. A másságunk pusztán arra jogosít fel bennünket, hogy felelős döntéseket hozzunk és a különleges intelligenciánkat mindenki javára használjuk. Meg kell értenünk, hogy a fenntartható fejlődés az anyagi világban – amelynek kapacitásai végesek – egyszerűen nem létezik. Ahhoz, hogy megismerjük és megértsük az univerzum határait, lehetséges, hogy nemcsak a természettudományokat, hanem sokkal inkább a metafizikát kell segítségül hívnunk!

A kutatók abban mind egyetértenek, hogy eljött a cselekvés ideje, és egyre több értékes és hatékony környezetvédelmi kezdeményezés valósul meg a világban – amikről bátran példát vehetünk. Van néhány órád arra, hogy csokorba gyűjtve megismerd őket

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola Létkérdés Konferenciája hazánkban már évtizedes hagyománnyal rendelkező tudományos rendezvény, amelynek témája évről évre a legégetőbb, legaktuálisabb társadalmi problémákat feszegeti. A konferencián nemcsak nagyszerű előadásokat hallhatnak az érdeklődők, hanem kerekasztal beszélgetéseken is részt vehetnek, maguk is kérdezhetnek, hozzászólhatnak, és aktív részesei lehetnek a programnak, amit neves előadók gazdagítanak. A X. Létkérdés Konferencia címe a Megsebzett Föld – A gyógyító te magad légy! Témája jóval túlmutat a környezetvédelem általános elveinek boncolgatásán, a jelen helyzet értékelésén túl a megoldásokra fókuszál. Nagy hangsúlyt helyez a közösségi reakciókra, a kézzelfogható megoldásokra mindamellett, hogy tudományos alapossággal mutatja be a természeti környezet jelenlegi állapotát. Feltárja, mi az a társadalmi folyamat, amellyel idáig jutottunk, és hogy mit tehetünk jövőnk megalapozása, bebiztosítása érdekében. Bár az utolsó órák helyett már az utolsó percekben vagyunk, az ember és a természet viszonya nem egy elszenvedett dráma, még tehetünk a változásokért!

lkk

Más természettudományos szimpóziumokkal ellentétben a Létkérdés Konferencián a környezetvédelem lelki, spirituális és emberi aspektusairól is hallhatunk. Előadók: Hetesi Zsolt, Vida Gábor, Fatér Barna és Cuhorka Kata, Sonkoly Gábor és Sivaráma Swami; részt vesznek: a Grundkert, a Miutcánk.hu, az Ökokör és Krisna-völgy képviselői.

A konferenciát 16:30-tól egy különleges közösségi élmény, egy kírtana-jóga koncert zárja. A Gunagrahi és a Kirtan for the Soul zenekar közös mantrameditációs élménnyel várja a látogatókat.

Program:
Délelőtt: Elméleti alapvetés
9:30 – 9:40 Köszöntés
9:40 – 10:10 Világhelyzet – környezeti szempontból – Vida Gábor
10:10 – 10:40 A fenntarthatóság elvi alapjai. Energia, táj, rendszerszemlélet – Hetesi Zsolt
10:40 – 11:10 Az ökológiai válság társadalomtörténeti nézőpontból – Sonkoly Gábor (Rádhánátha Dásza)
11:30 – 12:00 A környezetvédelem spirituális vonatkozásai – Sivaráma Szvámí Mahárádzsa

12:00 – 13:00 FÓRUM A közönség kérdései a délelőtti előadókhoz

Délután: „A gyógyító te magad légy!” Gyakorlati megoldások, megvalósítások, személyes vallomások
14:00 – 14:15 Akik kiszálltak a mókuskerékből – Fatér Barna és Cuhorka Kata (gyapai Életkert)
14:15 – 14:30 Közösségi kert – városi paradicsom – Kling Ferenc „Gibbon” (Grundkert)
14:30 – 14:45 Te is jössz a mi utcánkba? Jószomszédi kapcsolatok a társadalmi és ökológia fenntarthatóságért – Horváth Gáspár (Miutcánk.hu)
14:45 – 15:00 Életmódzöldítés és közösségépítés Kispesten – Szabó Hajnalka (Kispesti Közösségekért Civil Társulás, Ökokör)
15:00 – 15:15 Egyszerű életmód, emelkedett gondolkodás” – Élet egy védikus
hagyományokra épülő fenntartható közösségben – Pőcze Vilmos (Pártha Dásza)
15:30 – 16:30 FÓRUM A közönség kérdései a délutáni előadókhoz
16:30 – 17:30 KÍRTANA-JÓGA KONCERT Guna-grahi Das és a Kirtan For The Soul

a BELÉPÉS DÍJTALAN!