Tégy, ahogy jónak látod! – A szabad akarat jelentősége

Admin Filozófia, Hírek

“Íme, átadtam neked e még bizalmasabb tudást! Fontold meg jól, s aztán tégy úgy, ahogyan jónak látod!” Bhagavad-gítá 18.63.

Magyarázat: Az Úr már elmagyarázta Arjunának a brahma-bhútáról szóló tudást. A brahma-bhúta állapotba jutott ember mindig örömteli, sohasem bánkódik semmi miatt, és nem is kíván semmit. Ezt a birtokában lévő titkos tudásnak köszönheti. Krisna azután a Felsőlélekről szóló tudást tárja fel. Ez is Brahman tudás, Brahmanról szóló tudás, de magasabb rendű.
A „Tégy, ahogy jónak látod!” — arra utalnak, hogy Isten nem korlátozza az élőlény parányi függetlenségét. A Bhagavad-gítában az Úr részletesen elmagyarázta, hogyan emelkedhet az ember egy magasabb rendű létbe. Az Arjunának szóló legfontosabb tanácsa az volt, hogy hódoljon meg a szívében lakozó Felsőlélek előtt. Az embernek józan ítélőképességére hallgatva úgy kell döntenie, hogy a Felsőlélek utasításai szerint cselekszik. Ez segíteni fogja abban, hogy állandóan Krisna-tudatban, az emberi élet legtökéletesebb szintjén maradjon. Arjunát Maga az Istenség Legfelsőbb Személyisége utasította a harcra. Ha valaki meghódol az Istenség Legfelsőbb Személyisége előtt, az nem a Legfelsőbb, hanem az élőlények javát szolgálja. E meghódolás előtt az embernek lehetősége van arra, hogy — amennyire értelme megengedi — átgondolja a dolgot. Ez a legjobb módja az Istenség Legfelsőbb Személyisége utasításainak elfogadására. Az utasításokat Krisna hiteles képviselőjétől, a lelki tanítómestertől is megkaphatjuk.”

Bhagavad-gita

Bhagavad-gita

Létezik-e szabad akarat? A Bhagavad-gítá világos választ nyújt.
Tanítóról tanítóra száll az ősi tudás míg végül elér az őszinte tanítványhoz. A szabad akaratot még Isten sem veszi el az embertől, ezért a tanítómesterek sem tehetnek mást mint tovább adják a bizalmas információt és várják mikor érik meg a tanítvány, mikor ébred rá milyen ajándékot kapott, s mekkora jelentősége van a tanításnak.
Ha tisztelettel fogadjuk el, a transzcendentális tudás azonnal hat. Lehűti a sóvárgás és a bánkódás hevét.
Életünk talányos apró üzenetei így megnyílnak. Ezek a nyíló tudás első rügyei. Mindannyiunknak volt már erről tapasztalata: történik valami (többnyire valami apró) dolog s bár mások észre sem vették de mi érezzük, hogy ennek most valami üzenete van számunkra! Bárcsak érteném mi is pontosan! Velem ez gyakran előfordul sőt még azt is észrevettem, hogy ha nem értettem meg az üzenetet elsőre – pedig fontos lenne, – akkor újból és újból jön valami jelzés. Hihetetlenül érdekes játék ez, ha elég kifinomult az ember és vevő a tanításra. (a szerző)

Van akinek ez túl absztrakt de én csak úgy hívom ” a sorok között olvasni ”. S ez még csak a kezdet.
Ilyen éber tudat állapotban az ember nem aggódik semmi elvesztése miatt sem. Ilyenkor izgalmas misztikus belső segítség ébred az emberben ami végtelen bőségét kínálva minden veszteséget nevetségessé tesz és kárpótol. Ennek a bőségnek a megtapasztalása a valódi gazdagság mely valódi önbizalmat és önértékelést garantál. Magától értetődő ilyenkor, hogy ráeszmél az ember, hogy most tudja ténylegesen megélni a szabad akaratát. Mert a döntései nem a korábbi fixációk következményei többé.
Az ilyen ember társasága mindig felemelő ezért az ilyen embereket mindenki kedveli.