Zöld háztartás: Bio receptek tisztításhoz, szépségápoláshoz

Admin Életmód, Hírek, Öko, VIM magazin

Idén lesz tíz éve, hogy elkészítettem saját kezűleg az első mosószeremet, a hamulúgot. Csupán közönséges fahamu és víz kellett hozzá. Egy haszontalan dologból hasznosat csinálni, ami olcsó, természetes, egyszerű az elkészítése, és ráadásul még működik is: hihetetlen csodaként éltem meg! Azóta is csodaként élem meg, amikor valami, a háztartásomban hasznos dolgot sikerül elkészítenem egyszerűen, olcsón, természetesen.

Legyünk bátrak és készítsük el magunk kozmetikumainkat

Jól bevált receptekhez könnyűszerrel hozzájuthatunk akár az internetről, akár a szakirodalmat bújva, sőt, tanfolyamokról is. Ha már túlvagyunk az első receptúra elkészítésén, akkor lassanként váltsunk ki több és több készen vett dolgot! Az elszántabbak pedig akár az eddig használt vegyszerek és szintetikus kozmetikumok teljes palettáját lecserélhetik saját készítésűre!

A természet rengeteg alternatívát kínál számunkra a tisztítás és a bőrápolás témakörében, melyeket tetszésünk szerint a magunk szájízére szabhatunk, ízlésünknek, típusunknak, problémáinknak megfelelően.

Azonban a saját magunk által készített kencék hátrányaival is jó, ha tisztában vagyunk:

  • Ami természetes, az könnyen romlik! Mivel ezek a dolgok nem, vagy csak enyhén tartósítottak, ezért a gyors romlás veszélyét hordozzák magukban. A romlott anyagok használata pedig van annyira káros, mint némely szintetikumé. Egyszerre csak kis mennyiségeket készítsünk és amennyiben szükséges, tároljuk hűtőszekrényben a krémeinket!
  • Allergiás reakciókat nem csak a szintetikumok válthatnak ki! Érdemes minden új alapanyag használata előtt bőrpróbát végezni.

És most nézzünk szét a konyhánkban, a háztartásunkban, mit használhatunk tisztításra, testápolásra:

  • Ecet: Vízlágyító hatású, kiválóan oldja a vízkövet, remek öblítője a hajnak, ruhának, edényeinknek. A megmaradt lúgokat közömbösíti, megszünteti az elektrosztatikusságot.
  • Illóolajak: Az illatosítás, aromaterápiás és gyógyhatásuk mellett rendelkeznek némi tartósító hatással is, hiszen némelyik fajtájuk gombaölő tulajdonságú, így gátolhatja a termék penészesedését (pl: levendula, oreganó), illetve baktériumölő hatású (pl.citrom, teafa).

Ecetsavas hajöblítő

1 liternyi meleg vízhez adjunk 1 evőkanálnyi ecetsavat (almaecet illetve citromlé még természetesebb megoldás), és mossuk át vele az előzőleg megmosott, leöblített hajunkat. Az eredmény csillogó, könnyen fésülhető haj lesz. Ha szeretnénk illatosítani, akkor adjunk hozzá 1-2 csepp tetszőleges illóolajat.

  • Hamu: Víz segítségével lúgot, illetve folyékony mosószert is nyerhetünk ki belőle egyszerű módon. A hamulúg készítése során visszamaradt vizes hamu remek súrolószer kádhoz, mosdóhoz és egyéb fajansz felületekhez.

Hamulúgos mosószer

Hozzávalók:

5 l víz

2 l hamulúg

10 dkg szappan

Hamulúg készítés:

1 liter fahamura 3 liter forrásban lévő vizet öntünk, lefedjük és hagyjuk pár napot állni. Miután a hamu leült az aljára, óvatosan leöntjük róla a vizet és egy sűrű szövésű anyagon keresztül átszűrjük. A kapott folyadék a hamulúg, amely egy viszonylag erős lúg, használata közben legyünk óvatosak!

Mosószer:

A szappant kevés vízben felolvasztom majd beleöntöm a későbbi tárolókannába, és ráöntöm a 2 liter lúgot. Kicsit összerázom és  ráöntöm az 5 liter langyos vizet. Lezárom, jól összerázom és másnap reggelig félreteszem, addigra besűrűsödik a mosószerünk.

  • Vajak ghí(tisztított teavaj), kókuszvaj, kakaóvaj: Önmagukban is, de krémek összetevőiként is alkalmazhatóak, hiszen ápoló hatásuk mellett konzisztenciát is adnak a krémeknek és egyéb kencéknek
  • Növényi olajak (lehetőleg hidegen préselt változatok): Táplálják a bőrt, masszázshoz, olajozáshoz, krémek alapanyagaként, pakolásokhoz, szappanokhoz, stb. használhatóak. Rengeteg fajtájuk létezik. A háztartásban leggyakrabban előforduló olajak az olívaolaj, a kókuszolaj és a napraforgóolaj mindegyike kiváló bőrápoló. 

Ajakbalzsam

Hozzávalók:

1 tk növényi olaj

1 tk növényi vaj

1-2 csepp illóolaj (pl. narancs, levendula, vanília)

Elkészítése:

A vajat gőz fölött felolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat. Kihűlésig folyamatosan keverjük, majd hozzáadjuk az illóolajakat. Tégelybe töltjük.

  • Fűszerőrlemények (pl. menta, édeskömény, szegfűszeg): Fogápoláshoz, illatanyagok megkötésére is kiválóak, pl. szappanokban, fogkrémekben, fogporokban
  • Szárított gyógynövények (csalán, kamilla, levendula stb.): Szépítő- és gyógyhatásaik miatt fontosak, arclemosásra, fürdők, házi szappanok, kencék alapanyagai
  • Szódabikarbóna: Bár vegyi úton állítják elő, mégis van helye a zöld háztartásban, hiszen előállítása, használata és a végterméke nem jelent különösebb terhelést a környezetre. Enyhe tisztító, fehérítő, zsíroldó hatással rendelkezik. Használhatjuk önmagában, de egyéb hozzávalóval is.
  • (adalékanyag-mentes): A faggyúmirigyek működését szabályozza, dörzshatású, emulgeátor (illóolajak a fürdővízben)

Sampontea

Hozzávalók:

0,5 liter csalántea (sötét hajhoz) vagy kamillatea (világos hajhoz);

2 ek szódabikarbóna;

1 ek só;

1 tk méz

Elkészítése:

A teát szűrjük le, keverjük bele a szódabikarbónát és a sót. Miután langyosra hűlt, adjuk hozzá a mézet.

Megjegyzések:

Ha ezzel mossuk át a hajunkat, akkor nem fog habzani, de szépen tisztít. A samponteát öblítsük le sima vízzel, majd alkalmazzunk enyhén savas öblítést (1 liter vízhez 1 ek citromlé vagy almaecet) majd ismét öblítsük le sima vízzel. A csalán jó kondícióban tartja a hajat és a fejbőrt, a szódabikarbóna enyhe lúg lévén kíméletesen tisztít. A só szabályozza a fejbőr faggyútermelését, a méz pedig táplálja a hajhagymákat.

  • Tej és tejtermékek: Lemosók, arcpakolások, fürdők, szappanok alapanyagai.
  • Méz: Táplál, emulgeál, hidratál, csökkenti a gyulladásokat, segíti a sebek gyógyulását, fertőtlenít és tartósít.
  • Lisztek (zabliszt, rizsliszt, kukoricakeményítő): Fajtától függően a bőr ápolásában, egyes készítmények szilárdságának növelésében kapnak szerepet.

Arcpakolás száraz, fáradt bőrre:

Hozzávalók:

1 ek méz;

1 ek tejszín;

1 ek ásványvíz

Ez a keverék frissít és táplál. Nagyobb mennyiségben elkészítve akár az egész testre használhatjuk. Kiegészíthető 1 ek hidegen sajtolt növényi olajjal, 1 ek zabliszttel.

Sok sikert és örömteli otthoni kencézést kívánok mindenkinek!

További recepteket az oldalamon találhat:

www.natureanddevotion.com

–> Megjelent Egyházunk környezetvédelmi kiadványa

Az alábbi cikk Pártha dász tollából a Vissza Istenhez Magazin környezetvédelmi különszámában jelent meg.

A világpolitikáról, a gazdaságpolitikáról, a társadalompolitikáról, de már az egyházpolitikáról szóló híradások is a környezetrombolás aggodalomra okot adó híreivel terheltek. Ferenc pápa enciklikát ad ki a témában, a párizsi klímacsúcs egyetemes klímamegállapodást sürget, köztársasági elnökünk elektronikus aláírásgyűjtésbe kezd egy világméretű klímavédelmi akció keretében.

Megrendelhető: https://krisna.hu/2015/megjelent-egyhazunk-kornyezetvedelmi-kiadvanya/