Az édes élmények házhoz jönnek – Édességfesztivál és ételosztások Somogyban

Admin Hírek, Krisna-völgy, Krisna-völgy programajánló, Programajánló, Sajtópont

Krisna-völgyben idén október 31-én rendezik az Édességfesztivált, amely során mintegy 2 tonna édességet ajánlanak fel Krisnának, majd osztanak ki a résztvevők és a környékbeli települések lakói között. Az ünnepség utáni napokban a rendszeres ételosztás helyszínén, Marcaliban, a város és kistérség rászorulóinak is kedveskednek a szervezők, a meleg egytálétel mellett ők is részesülnek az ünnepi hangulatból.

A Govardhana-púdzsá nevű hagyományőrző ünnepség eredetileg India Vrindávan nevű falujából származik, egy aprócska településről, ahol Krisna 5300 évvel ezelőtt gyermekkorát töltötte. A szentírások szerint csodálatos kedvtelései és tanításai közé tartozik, amikor megleckéztette a félistenek vezetőjét, Indrát, akit hatalma rendkívül gőgössé tett. Vrindávan lakóit rávette, hogy az Indrának szánt évenkénti áldozatot inkább mutassák be a közelben fekvő Govardhana-hegynek, s ne az alapanyagokat ajánlják fel, hanem inkább készítsenek ízletes süteményeket és más finomságokat belőle. Indra büszkeségében féktelen haragra gerjedt, s az évszakra egyáltalán nem jellemző monszunszerű esőzést bocsátott a földre. A vízözön áradásokba csapott át, s a falu lakói Krisnánál kerestek menedéket, aki végül felfedve kilétét és hatalmát felemelte a Govardhana-hegyet és ernyőként tartotta azt a falu népe fölé.
A Govardhana-púdzsá ünnepsége számos tanítást rejt. Világossá teszi, hogy Isten hatalmával senki sem vetekedhet és a büszkeségből elkövetett tettek kudarcra vannak ítélve. Másrészről megmutatja, hogy Isten, amennyiben követjük utasításait, mindig megvédelmezi követőit, híveit, s ha szükséges, ehhez csodálatos tetteket visz végbe – számára nem létezik lehetetlen.
govardhan_puja-other

A Govardhana ünnepséget a hívek már évtizedek óta megrendezik hazánkban is, melyre egész Európából sok vaisnava érkezik, s melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak. Az eseményre évről évre több és egyre különlegesebb finomságokat sütnek a hívők, hogy elégedetté tegyék Krisnát. A tradíció szépen bemutatja az indiai áldozati ceremóniák lényegét. Minél több kincsünket ajánljuk fel Istennek, mi magunk is annál több viszonzásra és védelemre számíthatunk Tőle, hiszen az életünkhöz szükséges forrásokat sem mi állítjuk elő, hanem csak kölcsönbe kapjuk Istentől, függünk szeretetén.
Krisna-völgyben már gőzerővel folynak az előkészületek az október 31-én, hétfőn esedékes fesztiválra, amely énekkel, tánccal és a tehénvédelmi központban a tehenek és borjak megetetésével kezdődik. Az édességekből a templomszobában közben egész hegyet raknak a szervezők, s a felajánlást követően ételosztást tartanak Somogyvámos 650 fős lakossága részére. A Krisna-völgyi Srí Prahláda Általános Iskola tanulói a szomszédos iskolák diákjait is meghívták, hogy finom édességekkel vendégeljék meg barátaikat, mintegy 200 gyermeket.

Édességfesztivál

Az ünnepséghez kapcsolódó felajánlásként november 2-án, a az Ételt az Életért Program keretében -a rendszeres ételosztás helyszínén – édességgel is kedveskednek a szervezők. A környező régiók lakosait is érintő akció helyszínéről Marcali település önkormányzata gondoskodik,a helyi családsegítő intézmények pedig a rászoruló lakosság kiértesítésében közreműködnek. A hetente esedékes ételosztáson több mint 200 rászoruló kistérségi család számára jut rendszeres friss meleg ebéd, valamint gyümölcs, joghurt és más finomságok. Az ételosztás szervesen kapcsolódik a Krisna-hívők országos ételosztó missziós hálózatához, amely Budapesten naponta négy helyszínen, más vidéki városokban pedig heti vagy havi rendszerességgel történik. Az ételosztásokat Krisna-völgy konyhája szolgálja ki.

A hívők akciójukkal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy akár a kis lélekszámú, leszakadó települések lakói is képesek lehetnek gondoskodni a térségükben élő rászorulókról. Összefogással lehetőség nyílik minden nehéz sorsú családnak segíteni, amire a tél közeledtével, a fűtési szezonban pénzügyi szempontból is óriási szükség van.

További részletek: krisnavolgy.hu >>