A mantra meditáció szerepe életünkben

Admin Filozófia, Hírek, Jóga, Kiemelt

Mindenki ismeri a stressz vagy a depresszió állapotát, néhányan csak alkalmanként kerülnek ebbe a helyzetbe, de vannak, akiknél visszatérő jelenség, gyakran küzdenek vele. A mantra-meditáció olyan gyógymód, amely fontos szerepet játszhat jólétünk javításában.

Meditáció a jólétünkért
A becslések szerint a világ népességének 10-35 százaléka szenved depresszióban. Számos fajtája és megannyi oka lehet, ám a nagy számok arra utalnak, hogy ez napjainkban súlyos társadalmi probléma, amit részben életmódunk okoz.

Nézzük, milyen okai lehetnek, szem előtt tartva, hogy jelen cikk nem foglalkozik a mentális problémák minden fajtájával, csupán egy mintázatot tár fel. A modern világ tendenciája, hogy mindent abból a szempontból vizsgál, hogy mennyire okoz örömet – a testünknek, más embereknek, a társadalomnak és a környezetnek, mennyire teljesíti be céljainkat. Tehát céljaink, egyéni kényelmünk köré összpontosulnak. Ezt a médiából szüntelenül áradó győzködés is erősíti.

japa

Identitás változás
Ez az énközpontúság ellentétben áll a nyilvánvaló ténnyel: minden, amiért küzdünk és amit nyerünk, menthetetlenül elvész. Minden, beleértve a testünket is, könyörtelenül elpusztul. Bár hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről, a pszichénkben valahol megmarad, és szorongást, elégedetlenséget, néha depressziót kelt bennünk.  Örök boldogságra vágyunk.

A modern fejlődés ellenére sem sikerült örök testeket vagy örök tárgyakat alkotnunk. Hagyjunk fel az örök boldogság hajszolásával, habár ez az öröklét utáni vágy természetesnek és logikusnak tűnik?

Ezen a ponton fordulnak sokan a lelki megoldások felé, ami most a tudomány korában tudománytalan és nem konvencionális. Persze semmi új nincs benne. A spiritualitás (valami olyasmi, ami kívül esik a tudományos bizonyítékokon) az emberiség történelmében mindig is keresés tárgya volt, és a különböző vallások alapja.

Mi az örök énünk?
Az ősi Védák érdekes magyarázatot nyújtanak nekünk: a testtel ellentétben az ātmā, azaz a lélek a valódi önvaló. Az ātmā örök, és képes megtapasztalni az örök boldogságot. A saját természete a harmónia, az egység, a könyörület, a tolerancia és a szeretet – ez pedig mind örök. Az embernek tanácsos a valódi énről való tudatossággal foglalkozni. Az énről szóló tudáson keresztül válhatunk igazán boldoggá és szabaddá a szorongás alkotta múlandó céloktól és tettektől.

Az ősi India bölcsei tudják, hogy bizonyos hangok, illetve szavak – melyeket mantráknak hívnak – különleges erővel bírnak. A mantra a szó szoros értelmében azt jelenti, „az elme felszabadítása”.

A hangokban benne van a képesség, hogy pozitív irányba változtassák az elme állapotát. Ha kimondjuk ezeket a hangokat vagy meditálunk rajtuk, képesek leszünk a valódi énünk tulajdonságait működésbe hozni, és megszabadulni a negatív mentális állapotoktól. Más szóval, ha egy mantrát énekelünk, akkor képesek leszünk valódi lehetőségeinket felfedni. Vannak a jógának ennél bonyolultabb gyakorlatai, ám ez a módszer könnyű, biztonságos és hatásos.

A mantra meditáció rugalmas – kimondhatjuk, hallgathatjuk, vagy ismételhetjük az elmében meditációképp. Lehet egyedül vagy csoportosan énekelni, bárhol, bármikor. Akár öt perces meditáció is hatásos, bár mindennapos gyakorlatként a legjobb.

A mantra erejének erősítéséhez próbáljunk olyan jó tulajdonságokat gyarapítani, mint a könyörületesség és a türelem. Egy fa példáján keresztül lehet jól megérteni ezt. Egy fa eltűri az időjárás viszontagságait, mégis árnyékot ad, leveleket, virágokat és gyümölcsöt hoz mások örömére.

A mantra hangja az egyén pozitív törekvéseivel együtt figyelemreméltó eredményeket hozhat, boldogságot és békét eredményez, még zavaró és lehangoló körülmények között is. A védikus írások azt mondják, hogy ebben a korban a leghatékonyabb mantra a mahā-mantra. Így szól:

Hare Kṛṣṇa Hare Kṛṣṇa

Kṛṣṇa Kṛṣṇa Hare Hare

Hare Rāma Hare Rāma

Rāma Rāma Hare Hare

A mahā-mantra ingyenes és mindenki számára hozzáférhető, legyen bármilyen korú vagy vallású. Ha örök harmóniára, egységre, békére, boldogságra vágysz, miért ne próbálnád ki ezt az egyszerű megoldást a modern világ problémáira?

Bhanu Swami

Megjelent a Vissza Istenhez Magazin ISKCON 50 című különszámában.