Vallásközi ételosztás az Élelmezés Világnapján (Fotók)

Admin Budapest programajánló, Hírek, Kiemelt, Programajánló, Vallásközi - Egyházközi találkozók, Vallásközi - Hírek

Az Ételt az Életért Program, a Krisna-hívők szegényélelmezési missziója idén már a harmadik kiemelt fővárosi ételosztását rendezi meg a belvárosban, a Blaha Lujza téren. Az előző évekhez hasonlóan ezúttal is több vallási felekezet csatlakozik az akcióhoz, az együttérzés és kegyesség jegyében.

2016.10.16-án – az Élelmezés Világnapján

Az október 16-án, vasárnap esedékes ételosztást a hívők az Élelmezés és a Szegénység elleni küzdelem Világnapja alkalmából rendezik meg többek között azért is, hogy felhívják a figyelmet a világban tapasztalható nagymértékű nélkülözésre, szegénységre és éhezésre, amely ellen felelős gondolkodással, tenni akarással és közös erővel lehet fellépni. Ezt a program önkéntesei nap mint nap bizonyítják, hiszen 1800 adag meleg ebédet osztanak szét naponta Budapesten, több kerületben a családsegítő szolgálattal együttműködve.

Az Élelmezés Világnapján a Krisna-hívők idén is más felekezetekkel, buddhista, muszlim, zsidó, katolikus, református személyekkel együttesen szerveznek közös ételosztást. A részt vevő egyházak “gyakorlati vallásközi kerekasztalt” szerveznek azzal a fő mottóval, hogy a vallásközi párbeszéd leginkább kézzelfogható közös pontja a szegények megsegítése, az elesettek támogatása. Ez minden hívő ember kötelessége és egy nagyszerű lehetőség is egyben. A közösségek személyes jelenlétük mellett pénzbeli vagy élelmiszer-adományokkal járulnak hozzá a program lebonyolításához.

Az 1600 fős ételosztás népkonyhai jellegű, így bárki, aki türelemmel végigállja a sort, részesülhet a friss meleg ebédmenüben, és egy igen gazdag tartós élelmiszercsomagot is hazavihetnek. Az élelmiszercsomag mintegy 25 különféle összetevőből áll, a tartós élelmiszerekből a rászoruló családok, nyugdíjasok és tartós munkanélküliek hosszabb ideig otthon is készíthetnek maguknak főtt ételt.

A szervezők szeretnék felhívni a figyelmet arra az ellentmondásra is, hogy míg a fejlett országokban a bőség sohasem tapasztalt formája jellemző, addig a világ szegényebb régióiban gyermekek milliói küzdenek naponta az életükért. Egy 2016. szeptemberi ENSZ jelentés szerint az aszály és a háborús konfliktusok hatására az éhezés borzalmas méreteket öltött például Afrikában, ahol a jelen pillanatban is 300 ezer 5 év alatti szomáliai gyermek lebeg élet és halál között. És ez csak Földünk egyetlen “vérző” pontja. Mindezért a Krisna-hívők szerint többek között a helytelen elosztás, illetve a klímát is erősen károsító húsfogyasztás tehető felelőssé, amely a gabonaféléket, takarmányokat jelentős mértékben feléli. A húsfogyasztás ellenzői szerint a világon minden élőlénynek elegendő gabona jutna, hogyha azt nem a levágásra szánt állatokkal etetnék meg, hanem a termőterületeken emberi fogyasztásra alkalmas fajtákat vetnének. A kimutatások szerint 1 kg hús előállításához 20 kg gabonára vagy 6 kg tápra, és akár 6000 liter ivóvízre van szükség. Az az 1 kg hús pedig mindössze 2 ember számára elegendő fehérjeforrást biztosít, míg az ehhez felhasznált 20 kg gabonamennyiség 20 ember számára biztosítja ugyanezt. A hús ipari termelésének csökkentése a klímára és az ivóvíz felhasználásra is kedvezően hatna. Sajnálatos tény, hogy a Földön tapasztalható természeti katasztrófák és más krízisek mellett egyes embercsoportok még pusztító háborúkkal is tetézik a helyzetet.

vallásközi ételosztás

Az ellentmondások csúcspontja mégis az, hogy a fejlett országokban az étkezési kultúra erőteljesen a feldolgozott és egészségtelen ételek irányába mozdult el, az élelmiszerek összetevői egyre többször hagynak kívánnivalót maguk után, kialakult a minőségi éhezés jelensége, népbetegséggé vált a diabétesz, a magas koleszterinbevitelhez köthető szív- és érrendszeri panaszok és más betegségek, és sosem látott mértékben nő az élelmiszer allergiával küzdők száma. A bőséget pedig a jóléti államban élők többsége nem is érzékeli, mert az anyagi termékek szakadatlan özöne mellett megfeledkeznek a lelki éhségéről, a szellemi, lelki, érzelmi intelligencia fejlesztéséről. Az emberi mohóság és a birtoklási vágy sajnos kielégíthetetlen, de az egyszerűbb anyagi életvitel és a magasabb rendű, emelkedett gondolkodásmód kialakításával az emberek elégedett életet élhetnek.

Köszönet a programban résztvevőknek:

Buddhista Misszió, Magyarországi Árya Maitreya Mandala Egyházközösség
Magyarországi Karma Kagyüpa Buddhista Közösség
Magyar Máltai Szeretetszolgálat
Magyarországi Muszlimok Egyháza
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Napkör Közösség
Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség
Vallásközi Párbeszéd Társasága

Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége