Európa vallási vezetői Budapesten tartanak megbeszélést a vallások közötti együttműködés szerepéről

Admin Hírek, Sajtópont, Vallásközi - Egyházközi találkozók, Vallásközi - Hírek, Vallásközi - Konferenciák, Vallásközi - Nemzetközi kapcsolatok

2018. május 7-8. A világ vallásainak magasrangú európai képviselői Magyarországon tartják soron következő közgyűlésüket és konferenciájukat.

Az Európai Vallási Vezetők Tanácsa Európa legreprezentatívabb vallásközi tanácsa, amely része a világot átölelő Vallások a Békéért (Religions for Peace) hálózatnak. Noha már 2002-ben létrehozták, az Európai Vallási Vezetők Tanácsa első ízben tartja éves közgyűlését Magyarországon.

A Tanács a világ nagy vallásainak és vezetőiknek lelki, etikai és erkölcsi erőforrásaira támaszkodik annak érdekében, hogy támogassa a béke, a társadalmi harmónia és biztonság építését szerte Európában és tágabban az egész világon. Magyarországi találkozója kapcsán a Tanács, a vallásközi együttműködésnek a társadalmi összetartásban és az emberi biztonságban játszott szerepével fog foglalkozni.

A mai Európa politikai, társadalmi és demográfiai változásai az európai polgárok, közösségek és kormányok számára a nemzedék talán legnagyobb kihívását jelentik. A vallások létfontosságú pozitív erőforrást képviselnek az Európai Közösségekbe beáramló bevándorlók fogadásában, ugyanakkor a közvélekedés sokszor tévesen úgy ítéli meg őket, hogy szélsőségekhez vagy erőszakhoz kapcsolódnakA szimpózium meg fogja vizsgálni, hogyan tudják a vallások támogatni és erősíteni azokat az erőfeszítéseket, amelyek a negatív sztereotípiák leküzdésére irányulnak, hogyan tudnak egyetértést teremteni ott, ahol jelenleg mély szakadékok vannak, és hogyan tudnak hozzájárulni biztonságos, békés és összetartó társadalmak és közösségek létrehozásához a mai Európában.

Az Európai Vallási Vezetők Tanácsa küldöttei, akik sok különböző országot és vallást képviselnek, azzal is példát mutatnak az együttműködésre, hogy részt vesznek az Ételt az Életért Program meleg étel és hozzá tartós élelmiszercsomag osztásában a budapesti nélkülözők számára szervezett kiemelt ételosztáson.

Látogatásuk során a Tanács tagjai számos magyarországi vallási képviselővel fognak találkozni. A delegáció tagja lesz Gunnar Stalsett püspök, az ismert teológus és korábbi politikus; a kiváló szikh lelki vezető, Bhai Sahib Bhai Mohinder Singh; Rabbi Awraham Soetendorp, a díjnyertes emberi jogi harcos, előadó, író és környezetvédelmi aktivista; valamint Őeminenciája Emmanuel metropolita, az európai ortodox vallás részéről a legaktívabb élharcosa a békének és párbeszédnek.

Az Európai Vallási Vezetők Tanácsa (ECRL) Európa történelmi vallásai – a judaizmus, a kereszténység és az iszlám – valamint a buddhizmus, a hinduizmus, a szikh vallás és a zoroasztrianizmus magas rangú képviselőit tömöríti. Az  ECRL az ENSz keretén belül működő Vallások a Békéért globális hálózat 5 vallásközi tanácsának egyike. A Religions for Peace (Vallások a békéért) a világ legnagyobb és legreprezentatívabb vallásközi csoportosulása, amely 1970 óta szervez közös akciókat a békéért.

Bővebb információ: www.ecrl.eu

2018 április 26.