Vallások a békéért: vallásközi konferencia és kiemelt ételosztás Budapesten

Admin Hírek, Programajánló, Sajtópont, Vallásközi - Hírek

Hazánk ad otthont az Európai Vallási Vezetők Tanácsa (European Council of Religious Leaders – ECRL) soron következő éves közgyűlésének és konferenciájának. A találkozóhoz kapcsolódóan a szervezet egy nyilvános vallásközi szimpóziumot is szervez Budapesten, május 8-án, majd csatlakozik a krisnás Ételt az Életért Alapítvány karitatív akciójához a Városligetben.

Az Európai Vallási Vezetők Tanácsának küldetése
Az ENSZ égisze alatt működő Vallások a Békéért (Religions for Peace) szervezet európai ága, az Európai Vallási Vezetők Tanácsának küldetése, hogy megalapozza a vallások közötti szolidaritást és békét, növelje a különféle felekezetű emberek közötti elfogadást – hiszen Európa vallási és kulturális értelemben is rendkívül sokszínű és gazdag kontinens. Az ECRL azért is különleges, mert az egyetlen olyan tanács, amely Európa minden vallását képviseli, 34 vallási vezetővel. Egyesíti a katolikus, a zsidó, a protestáns és ortodox egyházak, az iszlám, valamint a dharmikus vallások, azaz a buddhizmus, a hinduizmus, a szikh vallás és a zoroasztrizmus vezető képviselőit. 2014 óta az ECRL küldöttségének tagja egyházunk vezető lelkésze, Sivaráma Szvámi, aki az európai hinduk képviselője a szervezetben. A tanács tagjai így, ezúttal a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége meghívására, és a magyar állam támogatásával érkeznek Magyarországra.

Vallásközi szimpózium
A háromnapos találkozó keretében május 8-án délelőtt egy nyilvános vallásközi szimpóziumot is szerveznek, melynek címe: „A vallásközi összefogás szerepe a társadalmi összetartás és az emberi biztonság területén”. A résztvevők tehát egy igen aktuális és napjainkban hangsúlyos témát járnak körül.

Az ECRL sajtóanyaga: Európai vallási vezetői Budapesten tartanak megbeszélést a vallásközi együttműködés szerepéről >>

Bővebben a szimpóziumról angolul >>

A programon való részvétel ingyenes, viszont regisztrációhoz kötött!

Regisztáció itt >>

Helyszín: Fortuna Szálloda- és Étterem Hajó, (1137, Budapest, Szent István park, alsó rakpart)

Időpont: 2018. május 8., 8:30-12:30

“Vallások a békéértvallásközi ételosztás
A szervezet tagjai, a szimpóziumot követően a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének humanitárius programjához csatlakoznak, és részt vesznek az ezt megvalósító Ételt az Életért Alapítvány kiemelt meleg ebéd és élelmiszercsomag osztásán.

Az Ételt az Életért, amely naponta a fővárosban 2000 adag meleg ebédet oszt ki – s évi 650 ezer adag étellel segíti a nélkülözőket országszerte -, évente 4 alkalommal szervez kiemelt élelmiszerosztó akciót: egyet a tavasz folyamán, egyet Gyereknapon, majd az Élelmezés Világnapján, végül Karácsonykor. Ilyenkor legnagyobb részt hasznos főzési alapanyagok, tartós élelmiszerek kerülnek a csomagokba (pl. liszt, cukor, olaj, rizs, valamint joghurt, édességek, gyümölcsök és más finomságok).

A program célja, hogy a tartós élelmiszercsomagokból a rászorulók saját otthonaikban, vagy szálláshelyeiken, szeretteik körében, együtt készíthessenek ételt maguknak, és ezáltal növeljék a családi összetartást, valamint hogy a tartós alapanyagok által a nehéz sorsúak némi megtakarításra tehessenek szert. „Az élelmiszercsomagokat sokgyermekes családok, egyedül élő kisnyugdíjasok, tartósan betegek, munkakeresők, bedőlt lakáshitelesek, fedél nélkül élők, kiskeresetűek vagy közmunkából élők veszik a leggyakrabban igénybe. Vendégeink elmondása alapján óriási segítséget jelent nekik egy jól összeállított élelmiszercsomag, amely egyedülállóvá teszi az Ételt az Életért programját hazánkban.” – mondja Szilaj Péterné, a szervezet szóvivője.

A kiemelt ételosztás május 8-án, kedden 13 órakor kezdődik a Városligetben, a mindennapos ételosztás helyszínén. A karszalagokat a szervezők 11 órától adják ki az érkezőknek.

Helyszín: Városliget, Ocskay László út szakaszán (az Ajtósi Dürer sor és Dózsa György út sarkán)

Időpont: 2018.05.08. 13:00

Kiosztott élelmiszer mennyisége: 1000 adag meleg ebéd, és 800 élelmiszercsomag