Június 7.: A Bhagavad-gītā a jógáról – Bakaja Zoltán előadása

Admin Filozófia, Hírek, Jóga, Programajánló

A magyarországi jóga története a múlt századba nyúlik vissza. A szocializmus éveiben egy ideig tiltották, ám a rendszerváltás után egyre nagyobb és nagyobb népszerűségre tett szert.” Sokszor azonban még a jógázók sem tudnak pontos választ adni arra a kérdésre, mi is a jóga valójában. Az előadásban bemutatott Bhagavad-gítá nemcsak a hinduizmus egyik legfontosabb szent irata, de a jóga egyik legfontosabb tankönyve is, hat különféle definíciót találunk benne a jógáról. Megvizsgáljuk ezeket, és megalkotunk egy olyan meghatározást, amely mindegyiküket magában foglalja. Az így kapott leírásban a jóga minden fontos eleme megtalálható lesz.

Bakaja Zoltán a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola Elméleti és Alkalmazott Jógatudományi Tanszékének tanszékvezető-helyettese. 1994-ben szerzett mélyhegedű művész-, tanár diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Egyetemi Tagozatán. 1997 óta tanít különféle intézmények képzéseinek keretei között, illetve a magánszektorban. 2005-ben végzett az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskola Waldorf-osztálytanító továbbképzésén, majd 2011-ben vaisnava teológus, 2014-ben pedig vaisnava jógamester alapszakos diplomát szerzett a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán. Jelenleg az ELTE Irodalomtudományi Doktori Iskola hallgatója, disszertációját a Bhagavad-gītā magyar nyelvű fordításaiból írja.

Facebook esemény >>

A Pesti Bölcsész Akadémia az ELTE BTK PhD-hallgatók által működtetett nyitott egyeteme, amelynek nem titkolt hivatása, hogy megmutassa a széles közönségnek, miben rejlik a fiatal kutatók számára a bölcsészettudomány szépsége és öröme.
http://pestibolcseszakademia.blog.hu/
https://www.facebook.com/BolcseszAkademia