Kötelesség-e a gyerekszülés? – Isten tudja…

Admin Filozófia, Hírek

A nyugati társadalmakban fogy a népesség, itt-ott stagnál. Előkerült hát a téma, hogy minél több gyermeknek kellene születnie. A nemzettek kérdése nemzeteket érint, de mi azért megkérdeztük a különböző vallások tanítóit is, mert sokan hivatkoznak az ügyben hitre és értékrendekre. Lássuk, hogyan válaszoltak a saját vallásuk tanításaiban jártas emberek

Az ön vallása szerint kötelessége-e a nőknek gyereket szülniük? – kérdezi Rába Géza, a 24.hu Isten tudja rovatának szerkesztője.

Nem kötelessége a nőnek a gyermek szülése, ugyanakkor erősen javasolt számára. Ennek oka a női nem pszichológiai jellemzőiben keresendő. A nők többsége rendelkezik egyfajta gondoskodó, tápláló attitűddel, a szülők szerint pedig az anyaság élménye a legszebb és legnagyobb ajándék. A gyermekek születése nagyon szépen kielégíti a „szükségeltségi szükségletet” is, vagyis azt, hogy a nő mindig hasznosnak és fontosnak érezze magát.
A védikus írások szerint a családos élet (grihaszta ásrama) célja, hogy olyan utódok szülessenek, akik továbbviszik a vallási és kulturális hagyományokat, és akik idős korukban védelmet nyújtanak a szülőknek. A békés időskor pedig megalapozza a minőségi lelki életet az utolsó évtizedekben.

Ha  egy férfi és egy nő megházasodik, akkor javasolt számukra, hogy gyermekeket vállaljanak. A védikus kultúrában csak a tanulók és a lemondottak rendjében élők nem vállalnak gyermeket, ám ők pont ezért meg sem házasodnak.

An undated file picture shows Krishna believers praying in their small temple in Moscow.  Plans to construct a Hare Krishna temple in Moscow have sparked a raging controversy in Russia, where the Orthodox Church dominates and many regard Krishna followers as dangerous sectarians.  The International Society for Krishna Consciousness (AICK), which was recognized as a religion in Russia in 1988 as the Soviet Union and decades of official atheism began to crumble, currently says it has up to 100,000 followers throughout Russia. The AICK has yet to receive authorization from Moscow authorities to begin construction.                                  AFP PHOTO/ YEKATERINA SHTUKINA / AFP PHOTO / YEKATERINA SHTUKINA
Fotó: Yekaterina Shtukina / AFP

Olykor előfordul az is, hogy egy-egy hölgy a férjével végül a szerzetesi életpályát és Isten szolgálatát választja. Úgy döntenek, hogy egymás mellett, a vallásfilozófia tanulmányozásával, Isten szolgálatában elmerülve, és egymást segítve élnek. Egyedül ezek a párok nem vállalnak gyermeket, mivel idejüket és életüket a misszió építésének szentelik.
A családos életrend a társadalom biztos alapját képezi. Ha a nők elfordulnak ettől a belső igénytől, az fakadhat bizonyos kulturális és neveltetési mintákból, de az is lehetséges, hogy a nők biztonságérzetét nem elégíti ki egy-egy társadalmi berendezkedési forma. Ilyen lehet például az egekbe szökő lakás- vagy albérletárak, ha nincs meg az egzisztenciájuk védelme, ha a családfők nem keresnek megfelelően vagy az édesanya könnyedén és bármikor magára hagyható, tehát ha a nők nem kapnak megfelelő védelmet, akkor természetes, hogy félelem alakul ki bennük. A védikus kultúra ezért helyezi a hangsúlyt a családok és a nők védelmére.

Fodor Kata – vaisnava (Krisna-hívő) teológus

Más vallási képviselők válaszai: » link