Alu narial raita és ünnepi zöldségleves gazdagon

Admin Hírek, Levesek, Receptek, Saláták, Vendégváró csemegék, italok

A klasszikus burgonyasaláta, ünnepi, krisnás verziója egy igazi keleti csemege, amely azonban az ünnepekre, szilveszterre és vendégvárónak is kiváló.
 
6 burgonya
4 dl joghurt
2 kk só
100 g kókuszreszelék
1 evk ghí vagy növényi olaj
1 kk fekete mustármag
1 evk reszelt friss gyömbér
1 hegyes erős paprika
2 kis paradicsom
Petrezselyemzöld
 
A burgonyát héjában puhára főzzük, utána pucoljuk kockára vágjuk, és persze lehűtjük. A joghurtot, a sót és a kókuszreszeléket összekeverjük. A ghít felmelegítjük és a mustármagot kipattogtatjuk benne. A pattogás után hozzáadjuk a gyömbért és a csípős paprikát. Megpirítjuk, majd a kókuszos joghurthoz adjuk, ezután töltjük fel a főtt, kockázott burgonyával. Paradicsom cikkekkel és petrezselyemmel tálaljuk. A legjobb, ha kevés állás után, kissé hűtve tálaljuk.
 
Rohiní szakácskönyvéből
 
Ünnepi zöldségleves gazdagon
Hozzávalók:
200 g sárgarépa
300 g burgonya
100 g mirelit kukorica
150 g spenót/mángold
100 ml növényi tejszín
Fűszerek: babérlevél, bors, hing vagy asafoetida

Kis olajon vagy vajon megpirítunk 1 kiskanál asafoetidát, borsból egy késhegynyit, 2 kis babérlevelet. 
A sárgarépát felkarikázzuk,megpároljuk majd vizet adunk hozzá és félig meg is főzzük. Ezt követően adjuk hozzá a többi zöldséget, a sót viszont csak alegvégén! A növényi tejszín ezt követően kerül bele, és még egyet forralunk az egész remekművön. Ez kb 2 – 2,5 liter leves lesz, tehát az ünnepekre, akár végig elegendő. 
 
Fotó és zöldségleves: Manodhara konyhája